INNOVACIÓ PER A PERSONES INVIDENTS
¿Un iPad pot convertir els continguts a braille?
La tauleta BLITAB és capaç de traduir i convertir a aquest llenguatge diferents tipus de textos procedents d'internet, així com mapes i gràfics

braille
Consultar un correu electrònic, estudiar els materials d’un curs 'online' o, simplement, llegir un ‘e-book’. Per a la majoria de les persones, cap d’aquestes tasques suposa cap inconvenient. Però, ¿què passa amb les persones amb discapacitat visual? Durant l’últim any de carrera, Kristina Tsvetanova va observar els inconvenients que tenia un amic cec per seguir un curs ‘online’. Hi ha aplicacions que narren els textos, però acostumen a ser lentes i pesades, sobretot quan es tracta de textos llargs. ¿Imagines com ha de ser percebre un llibre per complet amb una veu metàl·lica i mecànica?
L’experiència del seu amic va mostrar a Tsvetanova els inconvenients amb què compten les persones invidents per realitzar certes tasques simples i per aprofitar tot el contingut que es genera a internet. Segons la investigadora, la falta de materials en braille (llibres comercials, per exemple) desincentiva l’aprenentatge per a gran part de les persones invidents, malgrat ser una de les fórmules més avançades.
Tauleta traductora
Per posar-hi remei, aquesta enginyera industrial va crear el 2014 BLITAB, una tauleta capaç de traduir i convertir a braille diferents tipus de continguts, inclosos mapes i gràfics. Aquesta espècie d’iPad es divideix en dues parts: la pantalla superior està basada en una tecnologia líquida que interpreta i tradueix en petits punts la informació que conté la pantalla tàctil situada a la part inferior. D’aquesta manera, el dispositiu tradueix a braille els continguts d’internet canviant el patró de la pantalla. L’usuari només ha de passar el dit per la pantalla superior per consultar els continguts.
Tsvetanova, que ha rebut múltiples premis com el d’Emprenedor Europeu Menor de 35 anys 2017 del MIT Technology Review i el Premi per a Dones Innovadores de la Comissió Europea, ha realitzat proves amb resultats positius en més de 3.000 versions beta a 300 menors a 34 països. El primer model comercial de l’aparell, que s’espera que costi prop de 450 euros, s’adreçarà principalment a l’usuari final. Segons explica la seva autora, BLITAB també buscarà arribar a acords amb empreses i governs per fomentar l’ús del dispositiu en oficines i centres acadèmics.
Millorar l’alfabetització dels infants amb problemes de visió, poder augmentar les possibilitats d’ocupació en adults invidents, millorar la seva qualitat de vida... Les implicacions de BLITAB poden ser enormes. No obstant, com explica Tsvetanova, el primer repte és crear una societat sense exclusió, en què no s’hagi d’incloure ningú.
Font: Opinno, editora de MIT Technology Review en espanyol
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys