Crítiques a Felip VI

Parets aprova una moció contra el Rei gràcies a l'abstenció del PSC

El PSOE va donar fa dues setmanes consignes per evitar recolzar directament o indirectament l'abolició de la monarquia

rey

rey

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els socialistes temien sortir esquitxats per l’allau de mocions republicanes. A l’empara de la resolució aprovada pel Parlament en contra de Felip VI (recorreguda pel Govern davant del Tribunal Constitucional) i la posterior que va tirar endavant l’Ajuntament de Barcelona, Esquerra Unida va anunciar a finals d’octubre que presentaria en tots els municipis iniciatives per exigir un referèndum sobre el cap de l’Estat. Per això el PSOE va enviar un escrit a totes les agrupacions. "No volem que hi hagi fugues", assenyalaven des de la direcció del partit. Però tot just dues setmanes després s’han trobat la primera pedra a la sabata a Parets del Vallès, que ha aprovat una moció demanant l’abolició de la monarquia gràcies a les vuit abstencions del PSC.

"Tots els grups municipals del PSC coneixen quina és la posició del partit: que aquest és un partit de valors republicans però que considerem que no és el moment d'obrir el debat de la direcció de l'Estat. A partir d'aquí, cada grup municipal actuarà com consideri", ha comentat Salvador Illa, secretari d'Organització, que no ha assenyalat que tinguin previst prendre mesures específiques per evitar que aquesta situació es torni a reproduir en el futur.

L’agrupació del PSC a Parets ja havia generat anteriorment incomoditats a la direcció del partit per les seves afinitats amb els independentistes. Els socialistes tenienun pacte de govern amb el PDECat fins fa un any, quan la sortida de l’únic regidor postconvergent els va deixar en minoria al consistori, amb 8 dels 17 regidors. "Ens hem entès perfectament, però la política del PSOE no ens permet mantenir el pacte", va explicar el president local del PDECat, Jaume Grau, que va destacar que el govern municipal que va formar amb el PSC va condemnar en bloc l’actuació policial de l’1 d’octubre i l’empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i també va refusar l’aplicació de l’article 155. De fet, Sergi Mingote, llavors alcalde socialista de Parets, va escriure un article al seu blog personal en què rebutjava sense pal·liatius l’aplicació del 155 "per respecte a Catalunya, als catalans i a les nostres institucions".  Mingote, reconegut alpinista, va cedir l’alcaldia al maig a la seva mà dreta, Francesc Juzgado, per preparar-se per intentar pujar tres pics de vuit mil metres en un sol any.

Institució "caduca i antidemocràtica"

La moció, d’Ara Parets ERC, ha sigut a aprovada gràcies als vots de Sumem Parets, NOPP, el PDECat i els mateixos republicans, i les vuit abstencions del PSC. Només hi ha hagut un únic vot en contra, el de Ciutadans. El text, com ja s’ha fet en altres ajuntaments o al Parlament de Catalunya en les últimes setmanes, demana l’abolició de la monarquia perquè és una institució “caduca i antidemocràtica”. A més, es condemna "el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català, així com la justificació que va fer de la violència dels cossos policials de l’1 d’octubre". Així mateix insta totes les institucions de l’Estat a "garantir la convivència, la cohesió social i la lliure expressió de la pluralitat política".

També proposa la reprovació "de tots els actes repressius contra la ciutadania" i condemna "les amenaces amb l’aplicació de l’article 155, de la il·legalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violència exercida contra drets fonamentals".

Els quatre arguments del PSOE

Notícies relacionades

L’argumentari que el PSOE va enviar a les seves agrupacions oferia quatre raons per evitar caure en temptacions republicanes. Considerava que la iniciativa, que es debatrà en més de mil ajuntaments, no es presenta en un bon "moment", ja que coincideix amb una "campanya" del "sobiranisme català contra la monarquia". Tampoc es debatrà al "lloc" apropiat, perquè els ajuntaments no són competents per decidir la forma d’Estat. I no és ni "majoritària", perquè "els espanyols aproven la gestió" del Rei, ni "viable", ja que per posar fi a la monarquia és necessària una reforma agreujada de la Constitució.

Més notícies de Parets