Els premis de Hollywood

Oscars 2023: els 10 moments clau de la gala

  • DIRECTE | Última hora sobre els Oscars 2023: guanyadors i pel·lícules nominades

  • Llista completa de nominacions als Oscars 2023

  • L’alfombra vermella dels premis Oscar 2023

Oscars 2023: els 10 moments clau de la gala

Patrick T. Fallon / AFP

7
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nit es previa llarga, però almenys per un motiu just: de nou, les vint-i-tres categories, sense excepcions injustes, serien televisades en directe. I hi havia trames que farien suportable la matinada, com saber si la discutida campanya de suport a l’actriu Andrea Riseborough (pel seu paper en la poc vista ‘To Leslie’) acabaria en Oscar, o quin ‘comeback’ seria recompensat i aplaudit rabiosament, si el de Brendan Fraser, o el de Ke Huy Quan, o tots dos. Però el dubte més important: ¿s’hauria de marcar algun placatge l’equip de crisi creat per evitar moments tan incòmodes com la bufetada de Smith a Rock? A sota, els millors instants que va oferir finalment la festa del cine.

1. El monòleg de Jimmy Kimmel

En l’efectiva obertura del seu tercer torn (després del 2017 i 2018) al capdavant dels Oscars, Kimmel va entregar una successió de bromes no gaire feridores, amb el punt just d’acidesa, sobre la indústria i els seus talents, tant si eren al Dolby Theatre com si no hi eren. Entre els que sí que hi havien anat, Steven Spielberg, del qual va posar en dubte la seva insistència a dir que mai s’ha fumat un porro («impossible que no estigués fumat quan va fer aquella pel·lícula sobre un extraterrestre que no parava de menjar Reese’s Pieces i no recordava com trucar a casa»), o un gran col·laborador de l’anterior, com John Williams («nominat 53 vegades i només n’ha guanyat cinc; tampoc és gran cosa»). Entre els que no hi eren, Tom Cruise i James Cameron: «els dos individus que van insistir que anéssim al cine [‘theatre’ en anglès] no han vingut al Theatre». Al parlar del segon va aprofitar per deixar anar un dubte raonable amb reivindicació feminista incorporada: «¿Com pot ser que l’individu que va dirigir ‘Avatar’ no estigui nominat? ¿Què és, una dona?». Però potser el moment més feridor va arribar amb la necessària al·lusió a la bufetada: «Si una cosa impredictible o violenta succeeix durant aquesta cerimònia, simplement feu el mateix que l’any passat», va dir al públic. «Res. Quedeu-vos aquí asseguts i no feu res».


2. Les llàgrimes de Ke Huy Quan

Ariana DeBose va començar a plorar al (tractar de) llegir el nom del guanyador a millor actor secundari: Ke Huy Quan pel seu paper en ‘Tot a la vegada a tot arreu’. I l’antic tapet d’‘Indiana Jones i el temple maleït’ el va seguir al recollir el premi, començant el seu discurs entre sanglots. «La meva mare té 84 anys i està veient això a casa. «¡Mama, he guanyat un Oscar!». En el seu èpic ‘speech’ va tenir temps, a més, per recordar els seus orígens com a immigrant i el seu pas per un camp de refugiats, o, detall important, donar les gràcies al Gordi d‘Els goonies’ (Jeff Cohen, que ara és el seu advocat en temes professionals).


3. Reivindicació política via ‘Navalny’

Segons fonts de ‘Variety’, Volodímir Zelenski va demanar uns minuts d’intervenció virtual en la gala i, per segon any consecutiu, l’Acadèmia de Hollywood els hi va negar. Però l’oposició a Putin es va sentir igualment en la cerimònia: al recollir l’Oscar a millor llarg documental per ‘Navalny’, el director Daniel Roher va recordar que el protagonista de la seva pel·lícula continua en confinament solitari per oposar-se al que ha anomenat «injusta guerra d’agressió contra Ucraïna». Tot seguit, la mateixa dona de Navalni, Iúlia Navalnaia, es va acostar al micro per oferir més paraules de resistència: «El meu marit és a la presó només per dir la veritat. El meu marit és a la presó només per defensar la democràcia».


4. La cançó de (i l’Oscar per a) ‘RRR’

Després dels anodins números musicals de ‘Tell it like a woman’ i ‘Tot a la vegada a tot arreu’ (amb l’actriu Stephanie Hsu reemplaçant Mitski), la interpretació electritzant del tema estrella d’‘RRR’ va tenir gust de glòria. Rahul Sipligunj i Kaala Bhairava van sonar perfectes en directe. I els tirants mai han sigut millor eina d’un ballarí, o d’una dotzena, per ser precisos. Immillorable manera de defensar una cançó que, «a més d’estar cantada en telugu i tenir temes anticolonialistes, és un ‘hit’ total», com va dir la presentadora Deepika Padukone. Una estona després, el cocompositor M. M. Keeravani va agrair l’Oscar citant, amb gust suprem, els Carpenters, i fins i tot atrevint-se a cantar ‘Top of the world’.


5. Lady Gaga, desconnectada

‘Hold my hand’ és el seu ‘power ballad’ per a una producció del megalòman Jerry Bruckheimer, ‘Top Gun: Maverick’, però Lady Gaga la va revisar ahir a la nit en clau menor i íntima, menys arreglada per a estadis que per a un bar rock-and-roll. L’aparença anava a joc: cara rentada, cabells recollits en una trena, samarreta negra i texans trencats, en un gir bastant inesperat respecte a la seva glamurosa aparició a la ‘beige carpet’.


6. Rihanna, ‘reialesa per dret propi’

Així va donar entrada Danai Gurira a la icona pop després de retre homenatge («gràcies, rei») a Chadwick Boseman, el gran absent de ‘Black panther: Wakanda forever’. Després de set anys sense trepitjar un escenari, Rihanna va oferir dues actuacions en menys d’un mes: després del seu gloriós ‘halftime’ a l’última Superbowl, aquesta passada nit la vam veure interpretar el tema principal (‘Lift me up’) de l’esmentada seqüela de Marvel, una balada grisa que RiRi va poder i va saber convertir en una cosa quietament majestuosa.


7. Cada paraula de Sarah Polley

«Abans que res, vull donar les gràcies a l’Acadèmia per no espantar-se el veure juntes les paraules ‘women’ i ‘talking’», deia Sarah Polley al recollir el seu Oscar al millor guió adaptat per, així és, ‘Women talking’ (‘Ellas hablan’). I la resta del seu discurs, polític i personal, emotiu i intel·ligent, a més de concís, va estar a l’altura. El més discordant va arribar al final, quan Polley va haver de deixar l’escenari al so de... el tema principal de ‘Pirates del Carib’.


8. La veu trencada de Travolta

En la seva introducció al temut (per la inevitable emoció i també els inevitables oblits) segment ‘In memoriam’, John Travolta va fer una al·lusió a la seva desapareguda ‘partenaire’ en ‘Grease’, Olivia Newton-John, que va fer que es quedés sense veu i que gairebé no pogués continuar la seva tasca. Nus a l’estómac. Lenny Kravitz va interpretar el seu ‘Calling all angels’ al piano durant l’homenatge als que se n’han anat, en el qual aquesta vegada es van colar els aplaudiments del públic. És clar: tots estimàvem, què diables, estimem, Angela Lansbury.


9. Daniel Kwan no pensava parar

Notícies relacionades

El codirector de ‘Tot a la vegada a tot arreu’ ja havia ofert un discurs generós i emocionant al recollir l’Oscar a millor guió original amb el seu col·lega Daniel Scheinert, però va ser recollint el de millor direcció que va mostrar veritablement els seus poders com a orador. En pocs i veloços minuts que van fer que es quedés gairebé sense aire («no pararé», va avisar), Kwan es va revelar com el millor i més comprensiu pare del món i ens va recordar que tots guardem alguna cosa especial al nostre interior i que només fa falta trobar la persona que sigui capaç de revelar-la. En el seu cas, aquest algú va ser el seu amic Scheinert, que presenciava l’espectacle verbal de Kwan amb ulls plorosos.


10. Michelle Yeoh té un Oscar

La mateixa Yeoh ho reconeixia: era un «moment històric». Perquè pot costar creure-ho, però ella és la primera dona asiàtica a recollir un Oscar a la millor actriu en els 95 anys d’història d’aquests premis, a més de la primera persona malàisia a guanyar qualsevol Oscar. La protagonista de ‘Tot a la vegada a tot arreu’ va estar a l’altura de les circumstàncies i va fer servir sàviament el seu discurs per combatre l’edatisme («noies, mai deixeu que us diguin que se us ha passat l’hora») o fer una picada d’ullet necessària a la comunitat cinematogràfica hongkonguesa, des de la qual es va donar a conèixer com a actriu d’acció. Ella solia i sol fer les seves escenes de risc, però ¿es plantejarà per fi l’Acadèmia un Oscar per als especialistes? ¿Se l’acabarà emportant Tom Cruise? ¿Hi serà present per recollir-lo?

Temes:

Cine