Moment de tensió

Will Smith dona una bufetada a Chris Rock a l’escenari de la gala dels Oscars | VÍDEO

El presentador s’havia referit al ‘look’ capil·lar de Jada-Pinkett Smith

Minuts després de l’incident, l’intèrpret guanya el premi al millor actor

  • ‘CODA’: Oscar a la millor pel·lícula

  • Llista dels guanyadors dels Oscars

  • ¿Què és l’alopècia? El problema que pateix Jada-Pinkett Smith, la dona de Will Smith

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La d’aquest diumenge havia de ser la nit de glòria de Will Smith, una en què, en la seva tercera nominació, i com ha acabat passant, l’intèrpret negre ha guanyat el seu primer Oscar com a actor pel seu treball a ‘El método Williams’. Per una agressió física a Chris Rock davant l’audiència i les càmeres, aquests Oscars han quedat, no obstant, com un dels seus moments més baixos, un moment que el perseguirà per sempre.

El que ha passat tampoc deixa en bon lloc l’Acadèmia de Hollywood, que ha emès després un tebi comunicat dient que «no condona la violència en cap de les seves formes», però ha seguit amb la gala, que ha inclòs, a més, el premi (i l’aplaudiment) per a Smith.

Un acudit de mal gust, resposta violenta

Rock estava presentant l’Oscar a millor documental quan ha fet una broma sobre Jada Pinkett Smith, la dona de l’actor. Amb referència al seu aspecte, el còmic ha dit que estava desitjant veure-la en la segona entrega de ‘La teniente O’Neil’, la pel·lícula en què Demi Moore es rapava el cap. El problema és que Pinkett Smith va decidir rapar-se per uns problemes d’alopècia, dels quals ha parlat públicament.

Smith en aquell moment ha pujat a l’escenari i ha clavat una sonora bufetada, amb el palmell de la mà obert, a Rock. L’audiència s’ha quedat estupefacta i inicialment alguns han pensat que es podia tractar d’un gag preparat. Aviat ha quedat clar que l’agressió no estava en el guió, i quan Rock ha dit: «Uau, tio, era una broma sobre ‘La teniente O’Neal’», Smith li ha cridat dues vegades des del seu seient: «¡Mantingues el nom de la meva dona fora de la teva puta boca!». Els espectadors que seguien la gala per televisió als Estats Units no han pogut sentir-ho i, en un país que censura les paraules malsonants, hi ha hagut prop de 15 segons de la retransmissió sense so.

Xoc

La plantofada ha provocat el xoc entre els presents i un autèntic terratrèmol a la premsa i a les xarxes socials. Sean Combs, ‘Diddy’, que ha sortit a presentar el següent premi, ha dit: «Will i Chris, solucionem això com una família. Ara seguirem endavant amb amor». Altres en els seus discursos o presentacions han parlat d’amor i pau. I també quan ha reaparegut Amy Schumer, una de les tres presentadores de la gala, ha fet una broma per mirar d’alleujar l’ambient. «¿M’he perdut alguna cosa?», ha preguntat.

El que ha passat, en qualsevol cas, no era qüestió de riure. Denzel Washington i Tyler Perry, dos negres que són figures totèmiques en el món del cine, s’han acostat a parlar amb Smith en la primera pausa per als anuncis, aparentment consolant-lo. També ho ha fet en totes les pauses la publicista de l’actor. I després ha arribat el moment que es donava per segur i que ha cobrat una dimensió especial: el triomf de Smith com a actor per la pel·lícula en què interpreta Richard Williams, el pare de les tennistes Venus i Serena Williams. I ha arribat un discurs que, potser, donat el moment d’estrès emocional, no hauria d’haver fet.

Contenint amb prou feines les llàgrimes que després no l’abandonarien en tota la seva intervenció, Smith ha començat dient que «Richard Williams va ser un ferotge defensor de la seva família», una frase que ha sonat a justificació del que havia fet a Rock per defensar la seva dona. No ha sigut l’única.

 «En la meva vida estic cridat a estimar la gent i protegir la gent, i ser un riu per a la meva gent», ha prosseguit. «Sé que per fer el que fem has de ser capaç d’aguantar l’abús, que la gent digui bogeries sobre tu. En aquest negoci has de ser capaç d’aguantar que la gent et falti al respecte i has de somriure i fer veure que està tot bé».

Després Smith ha esmentat la frase que li ha dit Denzel Washington quan s’ha acostat a parlar-li després que colpegés Rock. «En el teu moment més alt ves amb compte. És llavors quan el diable va contra tu».

Smith ha seguit, entre llàgrimes i ha demanat disculpes a l’Acadèmia i als altres nominats, però no a Rock. «L’art imita la vida. Semblo el pare boig, el mateix que deien de Richard Williams», ha dit, i a continuació ha pronunciat una frase que ha generat encara més polèmica, pel seu ressò d’un missatge massa freqüent en casos de violència de gènere: «L’amor et fa fer bogeries».

Notícies relacionades

Smith ha tancat el discurs dient: «Espero que l’Acadèmia em torni a convidar».

A la sala de premsa s’ha demanat que no es fessin preguntes sobre el que havia passat a Smith quan arribés, però al final l’actor ha decidit no comparèixer davant dels periodistes acreditats. És, en qualsevol cas, només qüestió de temps que Smith hagi d’afrontar interrogants. Perquè l’incòmode episodi i l’amarg regust que ha deixat han sigut, per a desgràcia de la resta de guanyadors, la història dels Oscars. I la imatge de Smith queda entelada pel seu recurs a la violència física, i fa, a més, un flac favor a la comunitat negra.