Repàs històric

¿Qui ha guanyat més Oscars?

  • El 27 de març se celebra la 94a edició dels premis

  • Llista completa de nominats per a la gala del 2022

oscars preview 30571-2195d

oscars preview 30571-2195d / Danny Moloshok (Danny Moloshok/Invision/AP)

3
Es llegeix en minuts

Any rere any, la prestigiosa Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques atorga els premis Oscar, que reconeixen les figures més importants del cine a escala mundial. Amb la 94a edició dels premis a la cantonada (se celebra el 27 de març), és un bon moment per mirar enrere i recordar quines han sigut les estrelles més premiades en la història de la cerimònia.

Des de la creació de la gala el 1929, l’Acadèmia ha repartit més de 3.000 estatuetes daurades i ha premiat una llarga llista d’artistes. Malgrat això, hi ha un nom que sobresurt per sobre de la resta: Walt Disney. El geni dels dibuixos animats ha sigut la persona més premiada de la història del certamen, ja que les seves aportacions al setè art li van valer per aconseguir un total de 26 premis, 4 d’honorífics. Més enllà d’aquesta marca inabastable, diverses llegendes de la gran pantalla encapçalen les classificacions en les diferents categories.

L’actriu amb més guardons

La reina indiscutible dels premis Oscar quant a guardons és Katharine Hepburn. Ningú, ni en categoria masculina ni en femenina, ha aconseguit arribar a les quatre estatuetes que va aconseguir la intèrpret nord-americana durant la seva llarga carrera.

Hepburn va obtenir quatre vegades el reconeixement com a millor actriu gràcies a les seves actuacions en ‘Glòria d’un dia’ (1933), ’Endevina qui ve a sopar’ (1967), ’El león en invierno’ (1968) i ’En el estanque dorado’ (1981). Premis, per cert, que mai va acudir a recollir. El seu espectacular llegat va provocar que el 1999 l’Institut Americà del Cine l’anomenés «l’estrella més gran del cine clàssic de Hollywood».

La llista la continuen tres actrius que acumulen tres estatuetes cada una:

  • Meryl Streep, amb dos reconeixements a millor actriu i un a millor actriu de repartiment

  • Frances McDormand, amb tres a millor actriu, l’última per ‘Nomadland’ (2020)

  • Ingrid Bergman, amb dos a millor actriu i un a millor actriu de repartiment.

L’actor més premiat

La classificació d’intèrprets masculins està una mica més disputada que l’anterior, ja que tres actors empaten en l’escalafó més alt amb tres estatuetes respectivament.

Entre ells, Daniel Day-Lewis és el que ha aconseguit èxits més recentment, ja que va aconseguir el seu últim premi a millor actor el 2012 per ‘Lincoln’. Els altres dos guardons són per ‘Mi pie izquierdo’ (1989) i ‘Pous d’ambició’ (2007).

El segon membre d’aquest selecte club és el carismàtic Jack Nicholson, que té a les seves vitrines dos premis a millor actor pels seus papers a ‘Algú va volar sobre el niu del cucut’ (1975) i en ‘Millor, impossible’ (1997). El tercer Oscar va anar a millor actor de repartiment per ‘La força de la tendresa’ (1983).

Per la seva part, Walter Brennan pot ser el més desconegut dels tres actors per al públic jove, ja que va guanyar els seus tres premis a la primera meitat del segle XX. Els tres van ser com a millor actor de repartiment per les interpretacions a ‘Rivals’ (1936), ‘Kentucky’ (1938) i ‘El foraster’ (1940).

Més premis a millor director

En la categoria de millor director, també ens trobem amb un dominador clar: el llegendari cineasta John Ford, que es va emportar el distingit premi en quatre ocasions:

  • ‘El delator’ (1935)

  • ‘El raïm de la ira’ (1940)

  • ‘¡Que verda era la meva vall!’ (1941).

  • ‘El hombre tranquilo’ (1952)

Notícies relacionades

A més, es pot destacar que Ford es va emportar dos premis Oscar més com a millor director de documental.

Pel·lícula més premiada

Finalment, també ens trobem amb un triple empat a dalt de tot de la classificació de llargmetratges més premiats. Entre les tres pel·lícules, destaca ‘Titanic’ (1997) per comptar amb més nominacions que la resta de candidates.

  • ‘Titanic’ (1997): 11 premis, 14 nominacions

  • ‘Ben Hur’ (1959): 11 premis, 12 nominacions

  • ‘El Senyor dels Anells: El retorn del rei’ (2003): 11 premis , 11 nominacions

Temes:

Oscars Cine