Guardons

¿Per què ha guanyat Jessica Chastain l’Oscar a la millor actriu?

  • El premi pel seu paper en ‘Los ojos de Tammy Faye’ és qualsevol cosa menys una sorpresa

  • ¿Per què ha guanyat Will Smith l’Oscar al millor actor?

  • ‘CODA’ dona el cop i conquista l’Oscar a la millor pel·lícula

¿Per què ha guanyat Jessica Chastain l’Oscar a la millor actriu?

REUTERS / MARIO ANZUONI

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Com en el cas de l’intèrpret masculí, aquest any hi havia tres actrius nominades per la seva comesa amb personatges reals: Jessica Chastain, per la telepredicadora evangelista Tammy Faye en ‘Los ojos de Tammy Faye’; Nicole Kidman, per l’actriu i productora Lucille Ball a ‘Ser los Ricardo’, i Kristen Stewart, per donar vida a Diana de Gal·les en l’abstracta ‘Spencer’. També partien amb cert avantatge en relació amb Penélope Cruz i Olivia Colman.

Podria dir-se que l’Oscar per a Chastain ha sigut qualsevol cosa menys una sorpresa. Es pot entrar en debats sobre si és la millor interpretació d’aquesta actriu excel·lent, que ja va ser nominada el 2012 com a secundària per ‘Criadas y señoras’ i a l’any següent com a actriu principal per ‘La noche más oscura’, un dels seus millors treballs. Però els Oscars sempre tenen un punt d’estratègia comercial, i sembla que Fox es va moure bé perquè aquest any fos el de Chastain, que en l’últim festival de Sant Sebastià ja va guanyar el premi a la millor interpretació per aquest film.

Notícies relacionades

La carrera de l’actriu és d’una solvència a prova de bombes. Capaç d’encaixar en registres ben diversos i de no encasellar-se en cap tipus de cine, l’hem pogut veure recentment en tres composicions antagòniques: la desmesurada de l’evangelista Tammy Faye, la severa i interioritzada en la sèrie ‘Secretos de un matrimonio’ i la de l’expeditiva agent de la CIA en ‘Agentes 355’, liderant un grup apoderat de dones espies format per la seva competidora aquest any, Penélope Cruz, i per Diane Kruger, entre d’altres.

Com Will Smith, l’actriu produeix també alguna de les seves pel·lícules i aquest Oscar ratifica comercialment una trajectòria que ja estava plenament legitimada artísticament. Pot ser que el de l’ascens i la caiguda de Tammy Faye no sigui el seu millor treball, ja que aquest tipus de biopics, amb maquillatge visible inclòs per envellir els personatges —també recompensat amb l’Oscar—, sempre són una mica estridents, però Chastain s’ho mereixia. La pel·lícula, en el fons, és ella.