Premis Oscar

Any 2003: Espanya fa història als Oscars

  • Aquests són tots els nominats d’aquest any

  • Lloc i hora de la 94a edició dels premis Oscar?

  • Tota la informació dels Premis Oscar

Any 2003: Espanya fa història als Oscars
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El món del cine es paralitza per disfrutar de la nit més especial de l’any. Actors, actrius, directors, guionistes i altres professionals del sector es reuneixen aquest diumenge 27 de març a les 17.00 hores (las dues de la matinada de dilluns a Espanya) al Dolby Theatre de Los Angeles per conèixer els guanyadors dels Premis Oscar.

L’Acadèmia de les Arts i les Ciències Gràfiques de Hollywood triarà els millors treballs de l’any en una 94a edició que tindrà una presència espanyola marcada. Malgrat que la pel·lícula del director Fernando León de Aranoa ‘El buen patrón’ es va quedar a les portes de la nominació, Penélope Cruz,Javier Bardem, Alberto Iglesias i Alberto Mielgo lluitaran per una estatueta.

L’actor canari serà candidat a millor actor per ‘Ser los Ricardo’, en què interpreta Desi Arnaz, un cubà que va protagonitzar junt amb l’actriu Lucille Ball una de les sèries més vistes de la història dels Estats Units, ‘Te quiero, Lucy’. Per la seva banda, la intèrpret madrilenya es presenta com l’espanyola amb més opcions de portar-se una estatueta, la de millor actriu protagonista, gràcies al seu paper en ‘Madres paralelas’.

Tot i que Pedro Almodóvar no es presentarà en millor direcció i millor guió original, el seu amic i col·laborador, Alberto Iglesias, sí que lluitarà pel premi a la millor banda sonora per ‘Madres paralelas’. Finalment, Alberto Mielgo aspira a l’estatueta al millor curt animat per ‘The Windshield Wiper’.

Espanya als Oscars

El cert és que al llarg de la història cinematogràfica espanyola s’ha percebut una clara evolució que ha permès que, amb el pas del temps, hi hagi més nominacions i més premis per al cine del nostre país. La feina d’intèrprets i directors té més repercussió i les pel·lícules, ja sigui per la seva temàtica, la seva capacitat més gran de recursos o el nom dels seus creadors, gaudeixen de cert interès internacional.

Un d’aquells anys importants per a la història del cine espanyol és el 2003. En aquella 75a edició, Pedro Almodóvar es va convertir en el primer cineasta espanyol candidat als premis de l’acadèmia de Hollywood en dues categories: Millor director i millor guió original per la pel·lícula ‘Hable con ella’.

El director manxec no va poder conquerir el premi a millor director, que finalment el va guanyar Roman Polanski per ‘El pianista’, però sí que es va fer amb el millor guió original. Gràcies a això, Almodóvar es va convertir en un dels pocs cineastes de la història en guanyar l’Oscar al millor guió original per una pel·lícula en un idioma diferent a l’anglès.

Notícies relacionades

L’èxit de ‘Hable con ella’ hauria pogut ser més gran, fins i tot, si l’Acadèmia de Cine espanyola l’hagués seleccionat per competir en la categoria de millor pel·lícula internacional. Per a un triomf espanyol en aquesta categoria es va haver d’esperar el 2005, quan Alejandro Amenábar es va emportar el premi per ‘Mar adentro’.

La triomfadora ‘Hable con ella’ narra la història sobre l’amistat de dos homes, la soledat, i la llarga convalescència de les ferides provocades per la passió. A més, s’endinsa en la incomunicació de parelles i la comunicació. Benigno i Marco són dos personatges oposats, units pel destí i per la llarga i imprevisible convalescència de les dones que estimen. L’humor esquitxa la pel·lícula de manera molt calculada perquè amb prou feines interrompi la narració principal.

  • Més notícies sobre els Oscars 2022 i els nominats