Salut pública
El menjar dels hospitals
Llegeixo la notícia en la premsa que el febrer del 2023 una instrucció de l’Institut Català de la Salut obligava els hospitals i altres centres sanitaris a oferir un 75% de productes saludables a les màquines de vènding. Pel que sembla, avui, aquestes màquines expenedores continuen venent productes alts en greixos saturats i ultraprocessats que, com és sabut, són la causa de malalties associades a aquests productes. L’Administració, que en segons quins casos es mostra inflexible davant la norma, amb aquest assumpte mostra una deixadesa inexplicable.
Fa uns dies, la xef Maria Nicolau denunciava el tipus de menjar que se sol servir als malalts internats en els hospitals públics (tot i que també es podria fer extensiu als privats) i s’horroritzava al veure una d’aquestes safates amb un croissant industrial, un pot de melmelada, un suc de nèctar de taronja i un iogurt. Productes que contenen sucre en quantitats inacceptables per a qualsevol que vulgui mantenir una vida sana; però encara menys, explicava la xef, si és per a un malalt, una persona que està en un moment d’extrema vulnerabilitat. Després no és estrany que la gent mengi malament. Aquells que no s’informen adequadament, al veure que en un hospital se serveixen aquest tipus de productes, deuen pensar que han de ser bons, ja que si els serveixen en un centre hospitalari bé estarà. Tanmateix, i per inversemblant que sembli, els aliments que porta la safata són perjudicials per a sans i malalts.
Notícies relacionadesQuan fa un temps vaig estar hospitalitzat, vaig preguntar a la infermera com allò era possible. Em va respondre que es tractava d’una qüestió de costos. I que, a diferència d’altres hospitals d’Europa, en els nostres no hi ha un càrrec específic de nutricionista que supervisi el consum adequat del que han d’engolir els malalts.
Senyors: és hora de canviar aquest escandalós abandó, començar a complir la norma i impedir que als centres hospitalaris se serveixin les porqueries que s’estan proporcionant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
