Temps de canvi
Mediterrani, l’oportunitat
Les nostres ciutats tenen unes condicions culturals, històriques, econòmiques i socials que han de ser la base del desenvolupament propi

Els dies 17 i 18 del mes de juny passat va tenir lloc a Màlaga el II Fòrum Mediterrani, organitzat per Prensa Ibérica i la Fundació La Caixa. Segons les dades presentades al Fòrum de Màlaga, a les ciutats del Mediterrani hi viu el 48% de la població espanyola, amb nivells de densitat de població molt elevats.
S’espera que l’atractiu d’aquestes ciutats continuï captant població en els pròxims anys, gràcies a la seva qualitat de vida i a les oportunitats laborals i econòmiques que ofereixen. S’hi concentra el 50% del PIB nacional, el 60% de les exportacions a Europa, el 65% del trànsit portuari i gairebé el 70% de la indústria turística.
El Fòrum Mediterrani s’organitza en consells que es reuneixen al llarg de l’any en diferents ciutats mediterrànies, de manera que cada consell reflexiona sobre un dels reptes que actualment tenen les ciutats esmentades. En el primer Fòrum de València, de juny del 2024, representants del consell de Màlaga, dedicats a reflexionar sobre el futur de les ciutats, presentem la idea d’un Corredor Mediterrani de la Innovació, com un sistema de ciutats mediterrànies que aposten per l’economia del coneixement, mitjançant la creació d’ecosistemes innovadors urbans funcionant en xarxa.
Projecte InnoMed
Durant els treballs desenvolupats entre 2024 i 2025 es va preparar el contingut de l’ara anomenat Projecte InnoMed, que es va presentar al Fòrum de Màlaga, i que inclou lògicament les illes Balears i a la ciutat de Palma. Amb l’arquitecte i urbanista Salvador Moreno i el director del Parc Tecnològic de Màlaga, Felipe Romera, vam preparar el projecte esmentat, que té per objecte el desenvolupament d’un sistema d’innovació per a les ciutats del Mediterrani espanyol.
El projecte reuneix, entre d’altres, les següents característiques. Integra casos d’èxit desenvolupats en ciutats mediterrànies com són el Parc Tecnològic de Màlaga i el Districte Innovador 22@ de Barcelona. És ben sabut que els intents per copiar models propis d’altres cultures han donat com a resultat fracassos que es coneixen amb el nom de Silicon Something. Les ciutats mediterrànies compleixen unes condicions culturals, històriques, econòmiques i socials comunes que haurien de ser la base del futur desenvolupament d’un model propi de l’entorn mediterrani.
Aquest model té per objectiu que les ciutats del Mediterrani siguin espais atractius per al talent internacional per a l’atracció d’inversions d’alt valor afegit. Per això s’han de desenvolupar ecosistemes innovadors amb un urbanisme basat en la barreja d’usos, residencials, oficines i altres serveis. Estratègies econòmiques basades en els actius locals existents, amb una base de coneixement alineada amb l’especialització de cada territori. Polítiques d’integració social que impliquin el conjunt de la població i un model de governança pròpia que permeti la col·laboració publicoprivada com a element bàsic.
Com es va posar de manifest en el debat posterior, que va tenir lloc amb la participació de cinc alcaldes i alcaldesses de ciutats mediterrànies, aquestes ciutats ja fa temps que treballen en la línia de promoure ecosistemes urbans basats en l’economia del coneixement. Màlaga amb el seu Parc Tecnològic, Barcelona amb el Districte 22@, València amb entorns urbans com Marina València o els parcs científics i tecnològics de les universitats, Palma amb el Parc BIT i Cartagena amb una important base industrial i de coneixement i un ric patrimoni cultural.
Francisco de la Torre, Jaume Collboni, María José Catalá, Noelia Arroyo i Jaime Martínez Llabrés van destacar la importància de l’aposta per un model mediterrani de ciutats innovadores, la col·laboració entre les mateixes i el desenvolupament de l’economia del coneixement com a estratègia.
Aquestes ciutats mediterrànies, i altres moltes, han iniciat ja el procés per avançar en aquest sentit i, mitjançant el Projecte InnoMed, es pretén compartir iniciatives, models i experiències que permetin situar el Mediterrani espanyol com un espai atractiu per al talent i la inversió internacional.