Concòrdia i gratitud
En la visita dels monarques a Mauthausen hi va regnar una política de braços oberts a tothom

EL PERIÓDICO va informar puntualment de la recent visita i homenatge dels reis Felip VI i Letícia al camp d’extermini nazi de Mauthausen, a Àustria, en el qual van perdre la vida uns 5.000 espanyols, una cinquena part d’ells catalans. Aquest diari va posar l’accent en el que van deixar escrit Ses Majestats al llibre d’homenatge del camp, en què van recordar "els milers d’espanyols republicans que van lluitar contra el nazisme i per la llibertat, [...] els nostres compatriotes", i també van exhortar a "no oblidar mai l’horror".
La visita és rellevant, perquè mai abans un cap de l’Estat espanyol havia anat a Mauthausen. El 1978, dos representants del rei Joan Carles van dipositar un record floral al camp. Aleshores també es va instal·lar la placa que diu "Espanya, als seus fills caiguts a Mauthausen", i que, tot i això, no té cap escut o emblema oficial.
La majoria de països amb un nombre de víctimes tan elevat com Espanya tenen a les instal·lacions importants monuments en favor de la memòria. Els mateixos Reis van anar al monument francès, que tradicionalment havia apadrinat les víctimes espanyoles. També van dipositar una corona de flors davant l’esmentada placa institucional d’Espanya, en paraules de la casa reial.
Amistat entre Espanya i Àustria
Felip i Letícia són sempre benvinguts a Àustria, país amb el qual compartim diversos segles d’història. En una visita anterior a Viena, el 2022, el president federal Alexander van der Bellen desitjava "llarga vida a l’amistat entre Espanya i Àustria". També llavors els Reis van homenatjar les víctimes del nacionalsocialisme. Aquesta vegada, la presidència de la República destacava a les xarxes socials el fet d’estar "junts" perquè "mai de la vida" pugui tornar a passar una cosa com aquesta. A continuació, es posava l’èmfasi en un altre aspecte simbòlic important. La visita del cap de l’Estat i la seva dona coincidia amb l’arribada de la presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani. Malgrat que hi ha una àmplia majoria de països de la UE que reconeixen el petit país balcànic, Espanya continua sense fer-ho des del 2008.
L’esperit de concòrdia que va regnar a Mauthausen, la política de braços oberts a tothom, va quedar plasmada en un altre gest important dels Monarques: la seva presència davant la placa commemorativa de la Generalitat. Instal·lada el 2017, va ser la primera placa oficial d’una administració pública de l’Estat col·locada en memòria de les víctimes de l’Holocaust a Mauthausen. Com a delegat de la Generalitat a Àustria en aquells anys tan difícils va ser molt bonic comptar amb el suport decisiu del Govern Federal austríac, de l’Ambaixada d’Espanya a Àustria, així com de l’entusiasme del Memorial Democràtic i de la Conselleria d’Exteriors de la Generalitat. Tothom va abraçar la iniciativa: sense el beneplàcit dels tots actors no hauria sigut possible aconseguir-ho.
En anys posteriors, i amb altres actors, uns actes fets al voltant d’aquesta placa van ser motiu de malentesos polítics i institucionals. Ara estem en una altra època, i es respira un nou clima de concòrdia a Catalunya. Les banderes estan posades al seu lloc, i Ses Majestats són rebuts amb tots els honors, sabent que són a casa seva.
Notícies relacionadesAlhora, és molt rellevant i agraït que els Reis tinguessin la delicadesa de posar la cirereta a la seva visita a Mauthausen visitant la placa que la Generalitat hi va col·locar al seu dia, en record totes les víctimes. I fer-ho amb un gest de magnanimitat i concòrdia, en una visita en què es va parlar, una vegada més, de tots els espanyols com a compatriotes.
Si bé alguns col·lectius havien anunciat la seva molèstia amb la reial visita, després d’aquesta llarga jornada Felip i Letícia serien acomiadats del camp enmig d’aplaudiments.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.