El vapeig no és la solució

Si volem deixar de fumar, no escoltem els que venen fum

3
Es llegeix en minuts
El vapeig no és la solució

Joan Guix

Ho hem dit moltes vegades, però cal insistir-hi. El tabac és la droga, tant de les dites legals com de les dites il·legals, amb més incidència pel que fa a morbimortalitat, especialment als països desenvolupats, ja que representa, segons l’OMS, la primera causa evitable de malaltia, invalidesa i mort al món. Per tant, constitueix un dels principals problemes de salut pública a què ens enfrontem. És per això que s’han plantejat, des de fa temps, estratègies dirigides tant a la cessació com al retard en l’inici del seu consum. Tot i així, els resultats són relativament baixos i lents.

Alguns professionals han volgut buscar altres alternatives i, basant-se en el món de les drogues dites "dures", especialment l’heroïna, han plantejat estratègies de "reducció de danys", que consisteixen en intervencions dirigides a reduir els efectes negatius del consum de drogues sobre la salut individual i col·lectiva, centrant-se en les persones que, per la causa que sigui, no poden abandonar el consum actiu de drogues. En tot cas, són programes dirigits a persones concretes en unes condicions molt específiques i, en cap cas, són estratègies que es puguin dirigir a la comunitat, a la població general, i menys al·legant que es tracta d’una bona eina per evitar l’hàbit o ajudar a abandonar-lo.

La indústria, preocupada pel descens de les vendes de tabac convencional als països desenvolupats, ha llançat campanyes de màrqueting dirigides a substituir el nínxol del tabac convencional, per substituir-lo per altres productes relacionats, com els e-cigarrets o els vapejadors, dirigint-les, molt especialment, a infants i adolescents, donant-los formes de joguines o d’altres aparells inofensius i afegint-hi aromes i sabors diversos. Aquesta estratègia de màrqueting la impulsen donant-li un vernís de cientisme, presentant-ho com l’alternativa al tabac clàssic que facilita l’abandonament de l’hàbit, evita l’inici del tabaquisme, i tot això amb uns riscos molt més baixos que els del tabac convencional. I ho fan finançant reportatges als mitjans de comunicació, articles a revistes científiques o grans congressos internacionals. Per al lector no avisat és un esquer ben preparat, que alguns s’empassen.

Refereixen que més de 5.000 publicacions i estudis científics proven que les cigarretes electròniques i els escalfadors de tabac són menys perjudicials i que poden ajudar a reduir el tabaquisme. Afirmen que la gran capacitat de fer mal del tabac rau en el fum i els subproductes de la combustió del tabac, i que, per tant, si redueixen o eliminen aquests, el perill baixa espectacularment. I diuen basar-se en dades científiques. Quines són aquestes dades?

La Xarxa Cochrane és una xarxa internacional, independent, d’investigadors dedicats a produir informació sanitària fiable, aliena a altres interessos, i basada en l’evidència científica més rigorosa. Cochrane va fer una revisió exhaustiva dels articles publicats a revistes científiques de prestigi respecte d’aquest tema i, a més de constatar que molt majoritàriament havien estat finançats per la indústria del tabac, van poder denunciar la inexistència d’una evidència científica suficient per afirmar que les cigarretes electròniques o els escalfadors de tabac fossin una alternativa real i segura al consum del tabac convencional, si bé, en alguns casos molt concrets, podia tenir una certa utilitat. Cap resultat demostratiu en àmbit comunitari. Cap motiu per recomanar-los com una alternativa.

Notícies relacionades

Porta a l’addicció

El que sí que està demostrat és que el 60% dels vapejadors continuen consumint, al mateix temps, tabac convencional; que el 44% dels nois d’entre 14 i 18 anys han provat aquests dispositius; que aquests estris poden ser una porta d’entrada a l’addicció, i que, per contra, ja han estat detectats un nombre important d’afectats, i fins i tot de morts, atribuïts al que es coneix com a "dany associat al vapeig" o EVALI, per la seva sigla en anglès. Certament, la combustió del tabac aporta una gran quantitat d’elements químics nocius, però també és cert que tant les cigarretes electròniques com el vapeig també generen productes químics perillosos i d’alt risc, i, per tant, també són igualment nocius. La millor opció és no arriscar-se. Si voleu deixar de fumar, deixeu de fumar i no escolteu els que venen fum.

Temes:

OMS Tabac