L’avanç de la ultradreta

Milei llança Vox, que marca el seu primer gol

L’atac a Sánchez del president argentí i la presència de la ultradreta europea a Madrid situen Abascal a primera línia

2
Es llegeix en minuts
El líder de Vox, Santiago Abascal (i), junto a Javier Milei (d), presidente de Argentina.

El líder de Vox, Santiago Abascal (i), junto a Javier Milei (d), presidente de Argentina. / EFE/Rodrigo Jiménez

La premsa va obrir ahir les portades amb el xoc entre Espanya i l’Argentina per les paraules de Javier Milei anomenant corrupta Begoña Gómez, la dona de Sánchez, en un acte de Vox. Immediatament, Albares va cridar a consultes l’ambaixadora a Buenos Aires i va exigir una rectificació al president argentí. Però la Casa Rosada ja ha dit que no. I el soroll anirà a més.

La ultradreta va a l’alça en les eleccions europees (tot i que pujar no serà guanyar). I Santiago Abascal ha marcat el primer gol. Ha obert la seva campanya amb força –amb molts líders de l’extrema dreta mundial– i Milei ha repetit un dels mantres de Vox i el PP, que la dona de Sánchez és corrupta.

Milei dispara contra Sánchez perquè l’antisanchisme es concentri més en Vox que en el PP. I la presència de Marine Le Pen, d’un grup parlamentari europeu d’extrema dreta diferent del de Vox, indica que van a totes. L’objectiu és guanyar vots, no a costa del PSOE –el seu electorat és bastant immune als missatges de l’argentí–, sinó de sectors de la dreta que, com a Europa, dubten entre la ultradreta i el PPE. L’interès de Vox no és ara sumar amb el PP, sinó aconseguir el màxim dels vots de dreta perquè quan el PP i Vox pactin, els d’Abascal tinguin el pes més gran possible.

Milei irrita la majoria de la societat espanyola, però Abascal no vol ara aquesta majoria, sinó una part important de la dreta. El missatge de Milei –"la justícia social és aberrant perquè per a la redistribució ha de robar a un per donar a l’altre"– és molt aliè al consens espanyol. I a l’europeu. I fins i tot contrari a la famosa encíclica social Rerum novarum de 1891, del papa Lleó XIII. ¿Qui el pot comprar?

La ultradreta europea creu que la part de la població que està "indignada" per l’Europa de la globalització, la immigració i el poder apàtrida de Brussel·les.

Notícies relacionades

Però Sánchez també espremerà Milei, a qui fins i tot els empresaris que van anar a l’ambaixada argentina han desautoritzat. Una polarització de la campanya entre Vox i el PSOE –les conseqüències de Milei– beneficiaria Vox... i el PSOE... i tendeix a descol·locar el PP, que també ha atacat la dona de Sánchez i no pot desmarcar-se massa de Vox, el seu aliat obligat a València, Aragó, Extremadura i molts ajuntaments. Diumenge, Miguel Tellado va dir que el PP era l’oposició al Govern Sánchez, no al de Milei. Dilluns, Esteban González Pons va afirmar que les paraules de Millei eren impròpies d’un president argentí. I més a Espanya. ¿En què quedem?

Abascal recull la munició ultra i creu que li donarà rèdits, però també beneficia el PSOE,. que avui no és el seu enemic electoral. I perjudica el PP, que és a qui ara vol robar vots. El PP necessita alguna cosa més que una altra manifestació contra l’amnistia. El negoci amb Vox el va perjudicar en les generals de juliol i el llasten ara en les europees.

Temes:

PSOE Vox