Lloguer

La farsa del lliure mercat

A Espanya s’està començant una regulació a les zones tensionades, però és una mesura insuficient que no impedirà l’èxode a les grans ciutats 

2
Es llegeix en minuts
La farsa  del lliure mercat

AGUSTÍSALA

Una nova forma d’esclavitud tenalla una part significativa de la humanitat: convertir la vivenda en un bé especulatiu. Sí, resulta que el més sagrat, el més necessari, que és el lloc on vivim, s’ha convertit en la inversió més apreciada pel capitalisme. A les grans ciutats, els pisos, més que per viure, són per invertir, estalviar o senzillament especular. Aquest monstre immaterial que es diu lliure mercat, i que segons alguns gurus havia de proporcionar-nos la felicitat definitiva, ha aconseguit l’horror que els preus de la vivenda pugin a Espanya més d’un 40% en quatre anys. És un fenomen espanyol i mundial alhora: la gent fuig en massa del centre de les ciutats, que és ocupat per turistes temporals expats o simplement rendistes que amassen fortunes precisament gràcies als lloguers.

Per sort, alguns països civilitzats han començat a rebel·lar-se contra aquesta farsa que diu que el mercat es regula sol i han pres mesures per començar a posar ordre en aquesta selva: al Canadà s’han posat limitacions a la inversió estrangera immobiliària i a Amsterdam es prohibeix llogar una casa fins a quatre anys després de la compra per evitar l’especulació. A Viena, l’ajuntament ha comprat sòl massivament per destinar-lo a vivenda social, i els beneficis de les constructores es limiten en un 3,5%.

Notícies relacionades

A Espanya s’està començant una regulació a les denominades zones tensionades, i acabem de saber que s’han acabat les Golden Visa per als inversors immobiliaris que provocaven inflació en els preus. Són mesures insuficients, que no impediran l’èxode a les grans ciutats i la progressiva substitució del comerç tradicional. Tampoc serviran per evitar que en zones altament turístiques sigui acceptat que els cambrers visquin en infrahabitatges o directament al carrer perquè els rics, o simplement turistes, prenguin les seves caipirinhes a la platja. Perquè tots disfrutem de les nostres vacances a preus impossibles és necessari que d’altres visquin com gossos. En realitat, aquesta salvatjada socialment acceptada és possible no perquè específicament s’hagi disparat el preu de la vivenda, sinó perquè el mercat lliure, i la ideologia que el sustenta, s’han apoderat durant dècades de l’opinió pública i han segrestat els dirigents mundials. Els que han provocat aquesta tragèdia són tots aquests ideòlegs presumptament respectables que cada any anaven a Davos a fomentar la desregulació, el desmantellament de l’Estat i el companyonatge amb les grans multinacionals.

Curiosament, molts d’ells han acabat sent professors universitaris assalariats de l’Estat que volen aniquilar. Sí, tot aquest èxode global que abandona el centre de les ciutats per anar a l’extraradi és víctima d’aquesta ideologia. L’única solució serà substituir-la per una altra de més digna i humana, en la qual el verb regular sigui el més conjugat.

Temes:

Davos Espanyol