Àgora

Illa i la tornada de Puigdemont

La frivolitat de Sánchez suposarà segur un llast per al PSC

2
Es llegeix en minuts
Illa i la tornada de Puigdemont

Nacho Martín Blanco

L’anunci per Carles Puigdemont de la seva decisió de presentar-se a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig ha causat neguit i indignació en una part important de la societat catalana. Per a molts catalans la tornada de Puigdemont suposa un retorn al passat més fosc de la nostra història recent, els dies negres del 2017 que van sumir Catalunya en una divisió sense precedents des de la restauració de la Generalitat el 1977 amb Josep Tarradellas com a símbol de la reconciliació entre catalans i d’aquests amb la resta dels espanyols.

Puigdemont, amb la seva retòrica populista i el seu revengisme irredempt, encarna la nèmesi de Tarradellas i la seva tornada a Catalunya de la mà d’Adolfo Suárez en un clima de reconciliació i fraternitat entre espanyols que està als antípodes del discurs venjatiu i amenaçador que va pronunciar Puigdemont a la localitat francesa d’Elna.

Escoltant-lo, qualsevol català preocupat pel futur de la nostra comunitat es pregunta què passarà pel cap de Salvador Illa amb vista a les eleccions de maig. Puigdemont, que, lluny de mostrar el més mínim penediment, continua amenaçant de tornar a fer el que va fer el 2017, anuncia la seva tornada a l’abric de l’amnistia que Sánchez li ha concedit sense exigir-li a canvi cap compromís amb la convivència, ni amb l’Estat de dret ni amb la pluralitat de Catalunya; només els set vots dels diputats de Junts al Congrés per perpetuar-se en el poder.

Caos

Em pregunto amb quina cara es presentarà Illa a les eleccions catalanes i com respondrà a l’amenaça de Puigdemont de mostrar gran vàlua, sabent que Puigdemont torna, ufà i desafiador com sempre, únicament per l’afany de poder de Pedro Sánchez. Els socialistes no podran presentar-se, sens detriment de la seva vergonya i de la intel·ligència dels catalans, com a alternativa o solució als excessos que assolarien Catalunya en el cas que Puigdemont aconseguís el triomf en els comicis. No em podran dir "o nosaltres o el caos", perquè el caos l’hauran portat ells en una ostentació de despotisme i irresponsabilitat de proporcions bíbliques.

Notícies relacionades

La precipitada convocatòria electoral i el consegüent anunci de Puigdemont posen de manera descarnada al descobert la immoralitat de l’estratègia de Sánchez en relació amb Catalunya. Puigdemont es permet tornar a amenaçar l’estabilitat i el progrés econòmic i social de Catalunya gràcies a la insondable avidesa de Sánchez, que ha anteposat de manera obscena la seva conveniència personal a l’interès general d’Espanya i la convivència entre catalans, comprometent fins i tot el futur del seu propi partit com a partit confiable i amb vocació d’Estat.

La frivolitat de Sánchez potser li ha guanyat certa popularitat i suports conjunturals entre les files separatistes, però suposarà amb tota seguretat un llast per a Illa i el PSC en el seu intent de presentar-se com a vot refugi dels catalans que ens sentim tant catalans com espanyols i que aspirem a viure en pau i en peu d’igualtat amb la resta dels nostres conciutadans. I som majoria.