De Cascos a Ábalos, el ministeri més llaminer

2
Es llegeix en minuts
De Cascos a Ábalos, el ministeri més llaminer

És el ministeri amb més presència i influència territorial, clau en el repartiment de diners públics per invertir o gastar (segons sigui la valoració) i font de conflictes constant amb grups de pressió de tot tipus ansiosos per conèixer "què em pertany a mi". Avui respon al nom de Transport i Mobilitat Sostenible. Abans s’havia dit Foment i, molt abans, d’Obres Públiques i Transport. Va ser Felipe González qui va unificar aquestes dues àrees el març del 1991. Al capdavant hi va posar el que havia sigut secretari d’Estat d’Hisenda, Josep Borrell. El pla director d’infraestructures d’abril del 1994 va ser el seu principal llegat. Borrell és avui el responsable d’Afers Exteriors i Seguretat de la Unió Europea.

Amb l’arribada del PP al poder, José María Aznar va apostar per dues personalitats molt diferents per liderar el rebatejat ministeri com a Foment. Rafael Arias Salgado, procedent d’UCD i CDS, havia sigut president de Prosegur abans d’assumir aquesta cartera. El 2000 va abandonar el càrrec per presidir el grup Carrefour. El va substituir qui havia sigut vicepresident del Govern central i secretari general del PP, Francisco Álvarez-Cascos. Amb amplis tentacles en l’organització del partit. Va ser Cascos que va decidir apostar les inversions de futur a l’alta velocitat ferroviària radial amb un sol centre: Madrid. Després de la derrota electoral del 2004, Cascos va acabar sortint del PP i formant el seu propi partit, Fòrum Astúries. Va ser president d’aquesta comunitat i encara continua pendent el judici per la seva gestió al capdavant del Fòrum.

Notícies relacionades

Magdalena Álvarez i José Blanco van ser els responsables de Foment del Govern Zapatero. Álvarez, procedent de la Junta d’Andalusia, va acabar la seva carrera política al Banc Europeu d’Inversions abans de ser acusada de prevaricació i inhabilitada pel cas dels ero andalusos. Blanco era la mà dreta de l’antic president del Govern, el seu Álvarez-Cascos. Va ser el secretari d’organització del partit. Va fundar la consultora Acento, que té com a president l’exministre del PP Alfonso Alonso. Si Zapatero va mirar dins del partit per dirigir les inversions públiques, Mariano Rajoy va confiar en una amiga de la seva Galícia natal: la metge Ana Pastor, que va ser ministra de sanitat amb Aznar. El seu càrrec: la incapacitat de prioritzar les execucions del corredor ferroviari mediterrani. Avui continua sent diputada al Congrés.

Pedro Sánchez recupera per liderar Foment –després ja anomenat Transport, Mobilitat i Agenda Urbana– José Luis Ábalos que, igual com Blanco, va ser secretari d’Organització del PSOE. El protagonista polític de l’Espanya actual va ser substituït abruptament del seu càrrec en el següent Govern –12 de juny del 2021– per l’alcaldessa de Gavà (Barcelona), Raquel Sánchez. Aquesta deixa el seu lloc per ser nomenada presidenta de Paradores espanyols amb el nou Govern. La substitueix un dels martells i un altre nou home fort del partit sanchista, l’exalcalde de Valladolid, Óscar Puente. A les seves mans, la llaminadura.