L’esglai: Trump o Biden

2
Es llegeix en minuts
L’esglai: Trump o Biden

Europa Press/Contacto/Andrea Renault

La desmemòria senil que afecta Joe Biden i l’ego psicopàtic de Donald Trump afegeixen turbulència al procés electoral nord-americà, aquest espectacle que imitem en la pitjor part oblidant-nos de la millor. En els deu mesos que venen, els Estats Units s’estancaran en una incertesa que qualsevol enemic pot intentar aprofitar. Per a la Unió Europea, l’espera serà llarguíssima, de cara a un desenllaç de dimensions desconegudes.

Trump sempre ha menystingut els poders de Brussel•les i és més que crític amb l’OTAN. És cert que, fins i tot des d’Eisenhower, els presidents dels Estats Units s’han queixat –i amb part de raó– de com els costa protegir Europa, però només Trump ha arribat a formular-ho amb tanta procacitat fins al punt de dir que s’alegrarà si Rússia ataca un país europeu. Biden és més pròxim a les maneres atlantistes.

Més enllà de la indignació inicial quan Putin va atacar Ucraïna, no sembla que les opinions públiques europees siguin partidàries d’incrementar les aportacions econòmiques a l’OTAN. Encara més, si la Unió Europea es decideix per tenir una defensa pròpia –l’autonomia estratègica tan de moda–, l’increment d’aquesta partida pressupostària xocaria amb la despesa social. Per a dissuadir a qui intenti agredir-te també fa falta gastar molt.

En fi, cal invertir a fons en drons, els nous protagonistes de la guerra. A més, què passa amb l’armament nuclear de França i de la Gran Bretanya post-Brexit?

Trump segueix com a candidat republicà amb més suports. Nikki Haley, exgovernadora de Carolina del Sud, al seu estat només té un suport del 29 per cent. Trump, un 65 per cent. Encara que Haley pretén continuar en campanya fins al superdimarts tan decisiu, un Trump immers en quatre tràngols judicials du avantatge. Als tribunals de Washington D. C. i Geòrgia és on té més risc.

Notícies relacionades

Fins i tot així, pot arribar a la Casa Blanca, per davant de Biden. L’actual president, a més de la fatiga que li procura el seu aliat Netanyahu, s’ha vist alterat per dubtes sobre la seva capacitat memorística. En les enquestes, un 76 per cent creu que li pot faltar claredat mental. Segons les cases d’apostes, té un 70 per cent de probabilitats de perdre. Si guanyés, al partit demòcrata li fa por què pot succeir si aleshores falla la salut de Biden, perquè el succeiria l’actual vicepresidenta Kamala Harris –segona en el ‘tiquet’ electoral–, que no dona cap confiança política, segons la majoria de comentaristes.

En moments tan convulsos abunden les especulacions d’alta tensió. La més estesa ara és una retirada oportuna de Biden –improbable atès que es considera "la persona més qualificada per a presidir els Estats Units" – en el final de les primàries. Arriba la convenció demòcrata a l’agost, Biden baixa del tren electoral i esclata l’adrenalina d’una ‘open convention’: faccions i delegats elegeixen un nou candidat.