Millor guió original

Almodóvar va respondre a Vox i el seu concepte de cultura

1
Es llegeix en minuts
Millor guió original

Josep Maria Fonalleras

Les gales d’atorgament de premis (i parlo, en especial, dels cinematogràfics) poden ser avorrides o àgils, poden ser ocurrents o de mal gust, però sempre són llargues. I guionitzades. Fins i tot l’expressió més sincera, la més emotiva, abans ha sigut pensada i escrita. Es va poder veure amb nitidesa, per si algú ho dubtava, a la gala dels Goya, quan Sigourney Weaver va rebre un reconeixement a la seva trajectòria. Al ser una actriu excel·lent, no ho semblava, però els subtítols en castellà que es veien en pantalla la delataven. Commoguda i feliç, sí, però llegint un guió. De tant en tant, algú s’allunya de l’escrit, un breu moment d’exaltació ocasional o una urgent reivindicació política. I, després, hi és Almodóvar. A punt d’anunciar el Goya a la millor pel·lícula, va fer un apart que no era en el guió i va carregar contra Juan García-Gallardo, dirigent de Vox i vicepresident de Castella i Lleó. "Aquest senyor és present a la sala –va dir– i ha parlat de nosaltres com uns senyorets que recullen subvencions per fer pel·lícules molt dolentes que no interessen ningú".

Poc abans, també fora de guió, José Sacristán havia utilitzat arguments més poètics per defensar la indústria, però Almodóvar va negar la principal en funció dels resultats econòmics i del retorn dels diners en forma d’impostos i de creació d’ocupació. La qüestió de fons, més enllà de les subvencions, és el concepte de cultura que maneja Vox: "La gent diu cultura a qualsevol cosa". És a dir, estan en possessió de la definició del concepte, adequada a la seva excloent mentalitat.

Notícies relacionades

Derogació

Mentre Almodóvar carregava contra García-Gallardo, el president de la Junta, Fernández Mañueco, reia i aplaudia. Potser no recordava que és president perquè, amb la derogació de les lleis de violència de gènere i memòria històrica, va aconseguir el suport de Vox, que va entrar en el govern. En els somnis més pornogràfics de García-Gallardo, hi ha d’haver un Goya a millor guió original per a Raza, de Jaime de Andrade. És a dir, Francisco Franco.