Newsletter

1
Es llegeix en minuts

La setmana passada Criteria, que gestiona les inversions de la Fundació Bancària La Caixa, va fer públics tres canvis rellevants. Criteria és el primer hòlding espanyol, amb participacions que van del 32,4% de CaixaBank i el 26,7% de Naturgy a altres de menors a Telefónica, Cellnex... I són els dividends de Criteria els que paguen les activitats de la Fundació, que aquest any tindrà un pressupost de 600 milions, un 12% més. Un 59% destinat a iniciatives socials.

El primer és que Isidre Fainé seguirà fins al 2028 com a president després d’haver sigut renovat també, el 2022, com a president de la Fundació. Es garanteix l’estabilitat d’una de les primeres institucions ja que Fainé, president de Criteria des de l’inici, va ser qui va transformar La Caixa, la veterana caixa d’estalvis, en la primera fundació espanyola, la segona europea i la propietària d’una rellevant cartera de 26.000 milions, entre elles la de CaixaBank. Un gran èxit en els anys de la gran crisi financera. I de les caixes.

Notícies relacionades

Criteria s’ha consolidat amb la seva diversificació i la gens fàcil fusió per absorció de CaixaBank amb Bankia. D’alguna manera un equip de Barcelona va posar fi a una crisi de Madrid. Ara, canvi de focus per afrontar el futur. Es fitxa Àngel Simón, que va ser gerent de l’Àrea Metropolitana, president d’Agbar i Aigües de Barcelona i vicepresident de Veolia, la primera empresa francesa d’infraestructures. Fainé i el ja finat Ricard Fornesa van treballar amb ell a Aigües, per la qual cosa Simón és tant un fitxatge com un home de la casa. La clau és que Marcelino Armenter, més aviat un comptroller, el relleva de conseller delegat un empresari de llarg recorregut a Espanya, França i Iberoamèrica. Dos perfils molt diferents.

També destaca el nomenament com a vicepresident primer del notari López Burniol, que ja ho era de la Fundació. Davant qualsevol eventualitat l’immediat futur seria guiat per un jurista de prestigi lligat des de fa anys a La Caixa.