1
Es llegeix en minuts
Abdicar o no, aquesta és la qüestió

Dinamarca viurà aquest diumenge un moment històric amb l’abdicació de Margarita II, que als seus 83 anys era el monarca més longeu d’Europa. La reina danesa cedirà el tron que ha ocupat durant els últims 52 anys al seu hijoFederico en un dels moviments més inesperats entre les monarquies occidentals. Ella, que sempre havia defensat que estaria en el càrrec "mentre visqui", va anunciar l’Any Nou que, després d’una reflexió, havia de pensar en el futur i deixar "la responsabilitat a la següent generació".

Abdicar o no, aquesta era la qüestió, una disjuntiva que també es va plantejar abans la monarca britànica Isabel II, com molt bé reflecteix el brillant episodi final de l’última temporada de la sèrie The Crown, però que finalment va rebutjar.

Notícies relacionades

Els motius que són darrere d’aquest canvi de plans de Margarita II i del moment triat per executar-lo només els sap ella. Però ningú pot dubtar que la sobirana mira de salvaguardar la continuïtat d’una monarquia que perd suports al seu país i que, com totes les del seu entorn, és necessitada de modernització. Tot i que abdicar no doni garanties de res, avançar el relleu sí pot contribuir a restar incerteses entorn del futur del seu primogènit, la imatge del qual intenta idealitzar ara la premsa més cortesana. Federico és, als seus ulls, el monarca més modern i sostenible, igual que Carles III d’Anglaterra vol ser-ho, sense que les turbulències de la seva vida privada siguin dignes d’atenció.

Les mirades estan posades ara en dues monarquies més, la noruega i la sueca, els trons de les quals estan ocupats pels reis Harald V (86 anys) i Carlos Gustavo (77 años).También ells podrien seguir el camí de Margarita II i cedir la responsabilitat als seus hereus, que ja els han substituït en diverses ocasions. Com a mínim, els dos farien bé en imitar la reflexió de la sobirana danesa si volen donar continuïtat a una institució, la corona, que ha de ser conforme als nous temps..

Temes:

Dinamarca