1
Es llegeix en minuts

¿Recorden l’Estatut? Després de llargues disputes polítiques i debats acalorats amb aquell text que va impulsar el tripartit i després de les picabaralles per la sentència del Constitucional, que va readaptar alguns dels seus articulats, sobretot aquells que estaven relacionats amb la justícia, l’Estatut va deixar de ser una eina per ampliar el denominat autogovern català.

Aleshores, cap al 2012, la CiU d’Artur Mas va decidir superar bastantes pantalles de cop i llançar-se a la muntanya. La crisi financera la tenia enganxada al clatell, les retallades provocaven cada vegada més mobilitzacions al carrer i la situació era inaguantable per a l’ideari convergent, que mai havia tingut una resposta d’agitació al carrer. Van agafar els 223 articles de l’Estatut, amb les seves 15 disposicions addicionals, dues de transitòries i quatre de finals, van fer-ne una pilota i la van enviar a prendre vent.

La imatge és descriptiva, però no s’allunya de les conseqüències del procés: deixar d’avançar per, amb molta gesticulació, quedar-se al mateix lloc. Desenvolupar l’Estatut era autonomisme, una paraula insultant per als més cridaners.

Autonomia financera

L’Estatut té deu articles, els que van del 201 al 210, que són precisos i es regeixen per "els principis d’autonomia financera, coordinació, solidaritat i transparència en les relacions fiscals i financeres entre les Administracions públiques". El terme "autonomia financera" és concret i l’Estatut de l’any 2006 oferia la possibilitat de desenvolupar-la.

Notícies relacionades

Per exemple, a l’article 204 se cita que "per desenvolupar el que s’havia previst en el paràgraf anterior" (que es refereix a competències financeres), "es constituirà, en el termini de dos anys, un Consorci o ens equivalent en què participaran de manera paritària l’Agència Estatal d’Administració Tributària i l’Agència Tributària de Catalunya. El Consorci podrà transformar-se en l’Administració Tributària a Catalunya". ¡Dos anys!

Això significa que, si el Parlament hagués fet els deures, 16 anys més tard Catalunya hauria d’haver tingut una Agència Tributària consorciada Generalitat/Estat, i si no ha sigut possible ha sigut per aquests vuit anys d’inútil procés. Doncs tornem a començar i ràpid.

Temes:

CiU Artur Mas