Estatura moral

Borrell ha denunciat "l’espantosa falta de distinció (entre objectius militars i civils) en l’operació militar d’Israel a Gaza"

2
Es llegeix en minuts
Estatura moral

Ricardo Mir de Francia

Masha Gessen, escriptora russonord-americana jueva, ha vist com s’esfumava el guardó Hanna Arendt de pensament polític que anava a rebre. El motiu: un assaig que va publicar a la revista New Yorker el passat 9 de desembre. Al llarg article reflexiona sobre la memòria de l’Holocaust i com la política aplicada a ella "enfosqueix el que veiem avui a Israel i Gaza". La sospita d’antisemitisme plana sobre tota crítica a Israel. La denúncia de Gessen és reflexiva i documentada, també ferm. La comparativa entre la vida a Gaza dels últims setze anys –amuntegats, empobrits i entre murs– amb el d’un gueto jueu a l’Alemanya nazi no ha sigut digerible per als organitzadors del premi. Que el guardó retirat sigui en honor a Arendt, la intel·lectual jueva alemanya que va fugir dels nazis, afegeix una trista ironia a la decisió.

Com esmenta Gessen en el seu assaig, Arendt va escriure una carta el 1948 amb motiu de la visita de Menachem Begin als EUA, en ella alertava sobre un fenomen inquietant que havia sorgit en l’acabat de crear estat d’Israel: "un partit polític molt similar en la seva organització, mètodes, filosofia política i atractiu social als partits nazis i feixistes." Aquest era el partit de Begin, el que trenta anys després es convertiria en primer ministre d’Israel.

És possible que, amb els ulls d’avui, a Arendt no li haguessin entregat el premi que porta el seu nom. Llocs a especular, ¿i a Josep Borrell? L’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors ha denunciat recentment "l’espantosa falta de distinció (entre objectius militars i civils) en l’operació militar d’Israel a Gaza". També ha advertit sobre la inacció de la UE: "estem perdent la nostra estatura moral a la resta del món, inclòs Pròxim Orient."

Notícies relacionades

Mentre una lectura simplista, perversa i interessada de la memòria entotsola a part d’Europa, Donald Trump ha tornat a insistir que els immigrants irregulars "enverinen la sang del nostre país". Hitler comparava els jueus amb gèrmens i justificava els guetos com a mesura per protegir els aris de les malalties transmeses pels jueus. També la política de Netanyahu tanca els palestins com a mesura de defensa. I sí, les malalties infeccioses es van desencadenar als guetos i la desesperació a Gaza ha esdevingut letal, ¿potser no era previsible?

Acabem el 2023 amb nous i vells odis exacerbats. Que el 2024 ens porti, almenys, la capacitat de ser crítics amb les causes que defensem.