Apunt

1
Es llegeix en minuts

El 1987 es va estrenar la pel·lícula El xip prodigiós, dirigida per Joe Dante i protagonitzada per Meg Ryan, Denis Quaid i Martin Short, entre d’altres. La paraula xip evoca avenços tecnològics i un tipus de creixement industrial a què tots aspirem.

N’hi ha per a això i per a molt més. A la pel·lícula, un viatger és miniaturitzat i ficat en una càpsula injectada per accident en un cos humà. Potser no arribem encara a tant, però el cert és que aquestes petites peces de material semiconductor amb múltiples circuits integrats amb els quals es realitzen nombroses funcions en computadores i dispositius electrònics (definició del diccionari) són una de les indústries més estratègiques. Les seves aplicacions són gairebé infinites en vehicles elèctrics i carregadors, solucions d’energia renovable, ordinadors, mòbils, satèl·lits..., per posar només uns quants exemples. I, fins ara, els havíem deixat a mans asiàtiques fins que va arribar la pandèmia i Europa s’ha adonat de com n’és d’essencial comptar amb una indústria pròpia per rebaixar la dependència d’altres àrees del món en una matèria tan sensible i d’alt valor afegit .

Notícies relacionades

Per això és rellevant tot projecte d’aquest tipus, com el que els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès van pactar impulsar en la reunió que van mantenir dijous passat a Barcelona: un centre tecnològic de disseny i prototipatge de xips, batejat com a Innofab, amb una inversió de 300 milions i que comptarà amb uns 200 treballadors. Es nodrirà de recursos del Perte (projecte estratègic amb fons europeus Next Generation) xip, que el Govern va incloure en els seus plans per transformar l’economia espanyola.

Aquesta és una iniciativa avalada pels governs autonòmic i central que compta amb molts altres suports, entre els quals hi ha el de l’associació Barcelona Global, a través de la societat creada per captar inversions Barcelona & Partners. I és que, malgrat el retard a apostar per aquestes activitats, encara estem a temps d’ocupar alguna plaça al tren d’una indústria que, certament, pot resultar prodigiosa.