Moviments empresarials

La Caixa serà la primera accionista de Colonial amb una participació del 17%

Criteria es reforça en la immobiliària amb una ampliació de capital per 622 milions 

El hòlding aportarà 350 milions en efectiu i 272 en immobles

Qatar Investment i l’inversor mexicà Carlos Fernández deixaran de ser-ne els propietaris més grans

La Caixa serà la primera accionista de Colonial amb una participació del 17%

Agustí Sala Gabriel Santamarina

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El braç inversor de La Caixa, Criteria, es reforça en Colonial, companyia en el capital de la qual va tornar a principis d’aquest any després de la seva sortida fa 10 anys. Les dues entitats van informar ahir la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que Criteria augmentarà la seva participació a través d’una ampliació de capital per 622 milions d’euros amb aportacions dineràries i no dineràries (essencialment immobles). L’operació atorgarà a Criteria una participació del 17%, davant el 3% amb el qual comptava des de fa dos mesos i, una vegada realitzada, la convertirà en primera accionista.

Amb aquest desembarcament, el hòlding de la Fundació La Caixa accelera la seva aposta per la socimi especialitzada en oficines, segons fonts del mercat. Criteria aportarà 350 milions en efectiu i 272 milions en actius a través de vuit immobles d’oficines i de living a Espanya, que ha anat acumulat a través d’InmoCaixa, que es desglossen en tres edificis d’oficines a Madrid i Barcelona, amb un total de més de 20.000 metres quadrats, i cinc edificis residencials més en règim de lloguer.

Actualment el primer accionista de Colonial és Qatar Investment Authority (QIA) amb un 19,028%. El segon, fins ara, és l’inversor mexicà Carlos Fernández, amb el 14,8%. En tot cas, aquestes participacions es diluiran i Criteria passarà a ocupar el primer lloc.

Colonial compta amb diversos accionistes rellevants, que entre ells sumen un 65,8%. La resta, una mica més d’un 34%, es consideraria free-float. El principal és avui Qatar Investment Authority (QIA), que disposa del 19% després de realitzar una integració en la matriu catalana de la participació que tenia en la filial francesa SFL el 2018.

Aval «per unanimitat»

El capital amb representació en el consell avala «per unanimitat» l’entrada de Criteria. La socimi convocarà una junta extraordinària d’accionistes per aprovar aquesta operació i la incorporació de dos consellers en nom de Criteria. Entre els titulars de paquets significatius a Colonial hi ha també el grup de moda, cosmètica i perfumeria Puig, amb un 7,375%, que compta amb el seu vicepresident, Manuel Puig Rocha, en el consell d’administració de la socimi.

A 7,1 euros per títol

L’augment de capital a subscriure per Criteria (i les societats del seu grup titulars dels immobles que s’integren a l’operació) es desemborsarà amb càrrec a aportacions dineràries i a aportacions no dineràries (aquestes últimes consistents en els immobles), per mitjà de l’emissió de 87.729.050 noves accions (de la mateixa classe i sèrie que les actualment en circulació) a un preu unitari de, aproximadament, 7,1 euros (això es desglossa en 2,50 de valor nominal unitari i, aproximadament, 4,6 de prima d’emissió unitària). Els títols van tancar ahir dijous a 6.1450 euros, amb un avanç del 4,15%.

Notícies relacionades

Després de l’execució de l’augment de capital, Criteria arribarà (de forma directa o indirecta) a una participació del 16,78% del capital social de Colonial. No obstant, com a conseqüència de l’aplicació d’un ajust en funció del dividend de Colonial, el pagament del qual als accionistes es preveu que tingui lloc abans del tancament de l’operació, Criteria arribaria a una participació aproximada del 17% del capital social.

Colonial està presidida per Juan José Brugera, una persona de confiança del president de Criteria i de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé. El conseller delegat, Pere Viñolas, és al seu torn membre del consell d’administració de Banc Sabadell.