De ChatGPT a Songtell, pífies com catedrals

Les eines de l’anomenada IA en informació musical brinden per ara festivals d’errors clamorosos i textos vagues i sense context. Els humans potser no som perfectes, però aquesta IA està molt verda.

2
Es llegeix en minuts
De ChatGPT a Songtell, pífies com catedrals

Quan, fa un any, va irrompre ChatGPT i vam començar a fer-li preguntes, vam poder descobrir, amb els ulls com plats, que Madonna i David Bowie havien realitzat a Espanya concerts de què mai havíem tingut notícia. Ara, la plataforma sembla haver après dels seus errors i quan se li pregunta per dates i ciutats, diu que no disposa d’"informació específica". Millor així.

Però ha aparegut Bard, l’eina d’IA generativa de Google, que, a les preguntes sobre les visites al nostre país de diversos grans de la música, dona respostes sorprenents: pel que sembla, Frank Sinatra va cantar al Teatro de la Zarzuela el 1957, recital que "va ser un èxit de públic i de crítica". Atenció a les revelacions sobre artistes que pensàvem que mai ens havien visitat: Led Zeppelin es va presentar el 1979 al Palau Sant Jordi (quan la sala encara no existia), Barbra Streisand ha actuat quatre vegades a Espanya, i Fleetwood Mac, ni més ni menys que 33, l’última el mes passat al Sant Jordi, escandalosament menystinguda per aquest diari i per tota la premsa del país. Però bé, pel que sembla Bob Dylan va passar per l’Estadi Olímpic aquest estiu i tampoc ens en vam assabentar.

L’IA, o allò que es presenta com a IA, acompanya ara una plataforma a priori interessant, Songtell, dedicada a explicar el significat de les cançons. Però el reclam de l’IA, com sospitàvem, tan sols consisteix en el fet que les frases estan ben construïdes (nivell de redacció d’estudiant de secundària, potser preinforme PISA), i queda curt de contingut. Sense context, ni una interpretació integral del que envolta una cançó i amb errades importatns.

Notícies relacionades

Faig algunes proves. A The river, de Springsteen, Songtell especula sobre les tribulacions de la parella protagonista sense cap menció no només a Hank Williams sinó a la germana i al cunyat del Boss, inspiradors de la història en el marc de la recessió que va patir New Jersey als 70. Pregunto per Moving, de Kate Bush (debilitat personal), i obtinc un florit cant al "poder de l’amor", quan es tracta d’una composició sobre Lindsay Kemp, mestre de dansa i mim de la cantant.

I una altra de més pròxima i recent: El día que tú te marches, d’Estopa. La pèrdua de la persona estimada, etcètera, ens diu. Doncs no, els Muñoz canten aquí a la inspiració i a la por que els abandoni. Així que, també en la informació musical, l’IA té més de reclam autopromocional que una altra cosa. Els humans no serem perfectes, però l’IA, per ara, menys encara.

Temes:

ChatGPT