Marc@Royo

La Marató: salut sexual d’una generació connectada

3
Es llegeix en minuts
La Marató: salut sexual d’una generació connectada

El 17 de desembre torna La Marató de TV-3 que, des de la seva primera edició el 1992, ha sigut un far d’esperança per recaptar fons per a la recerca mèdica. La Fundació de La Marató, creada quatre anys més tard, gestiona aquests fons per seleccionar els millors projectes científics i finançar campanyes publicitàries de sensibilització i difusió.

Aquest any, l’atenció està dirigida cap a la salut sexual i reproductiva, un àmbit complex sovint relegat a l’ombra per diversos tabús i enigmes.

És fonamental comprendre que a Catalunya, tres milions de persones s’enfronten a problemes relacionats amb la salut sexual o reproductiva i, sorprenentment, el 80% són joves. Amb la incorporació de 211.000 nous casos anuals, abordar desafiaments com l’endometriosi, disfuncions sexuals, càncers, infertilitat, preeclàmpsia, així com infeccions de transmissió sexual com clamídia, virus del papil·loma humà, herpes genital i VIH, es converteix en crucial.

Si fa pocs mesos, en aquesta mateixa columna, parlàvem sobre la salut mental com un tema tabú (posant d’exemple l’última campanya de Sanex) la salut reproductiva i sexual continua sent un altre exemple rellevant. Es tracta d’un problema que afecta especialment la joventut, moltes vegades a causa de la falta d’informació i a l’absència de continguts fiables.

Cal destacar la bona feina de la nova plataforma 3Cat en aquest sentit. La Marató d’aquest any ha experimentat un gir interessant, no només en termes de creativitat conceptual, sinó especialment en la difusió del missatge. Sota el lema «Dona llum», la campanya busca visibilitzar aquests problemes entre el seu ‘target’ principal: la joventut, i així trencar amb prejudicis, tabús i pors que encara ens envolten. A més, busca fomentar la informació i el respecte per la diversitat, promovent una salut sexual sana, responsable i lliure.

Quant a la difusió, combina diferents elements sota el paraigua de la mateixa campanya. Des de l’espot amb una dansa contemporània en què persones diverses ballen des de l’emoció i la llibertat per expressar dolor, plaer, patiment o alegria, passant per la gràfica amb persones vestides, també de tot tipus, il·luminades per un focus de llum. La part més innovadora és la creació de diferents clips amb joves ‘influencers’, que representen el focus principal de la campanya especialment a través de TikTok, la xarxa social predominant entre els joves. Aquesta plataforma combina informació fiable amb creativitat, en un format dinàmic i àgil.

El punt fascinant de La Marató d’aquest any és la inclusió de joves ‘influencers’ com a veritables protagonistes de la campanya. TikTok s’ha convertit en un terreny fèrtil per educar l’audiència jove connectada de manera permanent a aquesta xarxa, la plataforma crucial per a ells: la joventut, un col·lectiu que sovint passa de llarg (o almenys de puntetes) pels altres mitjans més convencionals. Inclou 14 petits clips amb contingut divulgatiu, més testimonis de persones que s’enfronten a problemes de salut sexual i reproductiva. Aquests clips, en un llenguatge directe i propi de les xarxes socials, busquen enlluernar, tal com ho suggereix la imatge de La Marató del 2023.

Ara bé, és important esmentar que aquest enfocament no està exempt de desafiaments. La veracitat de la informació i la necessitat d’un to adequat, com en qualsevol altre mitjà, continuen sent aspectes crucials en un tema tan delicat com la salut sexual. Així, aquestes campanyes han de comptar també amb el suport d’experts en el tema i abordar-se des d’una perspectiva rigorosa i respectuosa, lliure de prejudicis.

El gran impacte d’aquestes estratègies de difusió ja és un fet. Milers de joves participen activament en aquestes converses, compartint coneixements, dissipant dubtes i, el més important, adoptant actituds responsables cap a la seva pròpia sexualitat i la de les seves parelles.

En resum, la difusió de la campanya de La Marató a TikTok representa un pas important en la promoció d’una educació sexual integral i accessible per a la joventut, per transformar mentalitats i fer caure barreres en un tema fonamental per al benestar i el desenvolupament de les noves generacions.

Notícies relacionades

La creativitat publicitària emergeix com un catalitzador clau per abordar temes socials sensibles, i porta els missatges clau que cal comunicar allà on toca, a través de mitjans innovadors i rellevants adaptats a totes les audiències: noves i no tan noves.

El primer examen de la nova plataforma 3Cat ha sigut superat amb èxit. Visca La Marató.