NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Kissinger, González, Pujol i l’edatisme

1
Es llegeix en minuts
Kissinger, González, Pujol i l’edatisme

EPE

La Fundació la Caixa m’envia un magnífic llibret titulat ‘Glossari sobre l’edatisme’. El mateix dia passen per la passarel·la de l’actualitat Henry Kissinger (100), Felipe González (81) i Jordi Pujol (93). Del primer se n’han escrit molts elogis amb motiu de la seva mort, tot i que va ser una de les bèsties negres del progressisme en vida. L’última vegada que vaig escriure de González i Pujol, alguns lectors em van acusar d’edatisme, o sigui, de «discriminació per raó d’edat, especialment de persones grans o ancianes». Intentaré no caure en això, però dels grans hem de ser capaços de dir coses sense necessitat d’elogiar-los cínicament quan moren. El cert és que a González ja ni li reconec la veu mentre s’esgargamella contra l’amnistia aplaudit pels deixebles d’Aznar, el de «¡Váyase, señor González!». Quan sento Pujol, cada dia tinc més la sensació de sentir la seva dona, que sempre va tenir una visió de la identitat molt menys política que la de l’expresident.

Notícies relacionades

Per mantenir el respecte per l’edat, em limitaré a fer algunes preguntes. ¿De veritat Felipe González no nota que l’aliança de polítics, jutges i periodistes que ara aprofita l’amnistia (perfectament reprovable) contra Sánchez com van aprofitar els GAL (més reprovables encara) contra ell?¿De veritat Pujol creu que la llengua catalana està pitjor que quan va accedir a la presidència de la Generalitat el 1980 i que encara pot continuar sent el component principal de la nació catalana?  

Em nego a pensar que han perdut la intel·ligència que tenen i afirmo que no fan el que fan per raons d’edat sinó d’orgull. Els passa als polítics, però també a empresaris o artistes, que insisteixen a dibuixar una realitat catastròfica quan desapareixen d’escena. S’escuden en aquesta visió idíl·lica del passat que tots tenim per reivindicar-se. Hi ha també edatisme en la seva actitud, però, amb permís de la fundació, discriminen els joves.