Newsletter

1
Es llegeix en minuts
Sánchez ha de donar explicacions ja

EP

Espanya es prepara per reelegir Pedro Sánchez com a president del Govern central amb el suport del Partit Socialista, Sumar, Esquerra, Junts, Bildu, el PNB, BNG i Coalició Canària. Només el Partit Popular, Vox i UPN votaran en contra d’aquesta majoria absoluta i transversal, com és definida pel cor mediàtic del sanchisme. La realitat és que l’aritmètica parlamentària és l’única culpable que s’hagi forjat aquesta majoria, legítima i democràtica, que enquista la polarització i deixa alguns dels seus integrants amb seriosos problemes de credibilitat davant els seus constants canvis de relat

Els acords bilaterals entre Sánchez i cadascun dels seus socis d’investidura són per ara tan ambigus i tan poc transparents –sense que ni tan sols es conegui el text de la llei d’amnistia–, que costa entendre la satisfacció dels signants i les seves elevades dosis de cinisme. Venen meres declaracions d’intencions com a pactes històrics, tot i que saben que tenen posicions diametralment oposades en assumptes de pes. 

Notícies relacionades

En aquest context, urgeix que el president del Govern central doni explicacions. Als votants dels partits de la investidura, tant als que ara se senten representats per la majoria armada per Sánchez com als que no; als votants dels tres partits de l’oposició, tant els que han sortit en massa als carrers com els que guarden silenci; i als mitjans de comunicació, per a la imprescindible explicació dels acords i la posterior fiscalització.

Només així es podran evitar les apropiacions indegudes que es produeixen aquests dies i que tant agreugen el descrèdit dels polítics. Ni tots els votants que s’oposen a l’amnistia són d’ultradreta ni aquesta és una majoria de la qual sortirà un nou model territorial històric (no ho pot ser sense la participació del PP). Tampoc és veritat que tot Catalunya estigui representada pels diputats independentistes. Igual que Madrid no és sinònim d’Espanya ni Sánchez de dictador o assassí.