Llimona & vinagre Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Borja Thyssen: plets en té (amb Hisenda) i els guanya

3
Es llegeix en minuts
Borja Thyssen: plets en té (amb Hisenda) i els guanya

EFE/ Borja Sánchez Trillo

Si litigar amb Hisenda fos una de les belles arts, a Borja Thyssen, de 43 anys, caldria consagrar-li un museu al costat del que porta el seu il·lustre cognom. El primogènit de Carmen Cervera acaba de guanyar-li un plet al fisc espanyol, en el qual se li demanava un any de presó i una multa de gairebé milió i mig d’euros per no tributar els beneficis obtinguts després de la venda d’un luxós xalet a Eivissa. No s’ha acreditat l’«ocultació maliciosa», entén la jutge en una sentència que es pot recórrer que descriu un d’aquests inextricables embolics societaris que afavoreixen els molt rics perquè contribueixin el menys possible a la caixa comuna. Tot legal, al cap i a la fi. La seva mare li havia aconsellat discreció, paga i calla, ja que considera que no s’han d’exposar als quatre vents controvèrsies econòmiques amb el mateix Estat amb el qual acabes d’arribar a un acord substanciós: l’arrendament durant 15 anys de la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza a canvi de 6,5 milions d’euros anuals, dels quals el fill s’emporta un terç en la seva condició de copropietari. Però ell no es va conformar, que les herències es consoliden tasseta a tasseta.  

No és la primera vegada que Borja surt victoriós d’un enfrontament amb Hisenda, ministeri que forma part del patronat del museu Thyssen, com ell mateix, al costat del de Cultura. Fa quatre anys va ser absolt d’un altre suposat frau fiscal, que va arribar a judici per molt que la seva progenitora aconsellés igualment «paga la multa i calla». Se li reclamaven dos anys de presó i un import de 2,5 milions d’euros per fingir la seva residència a Andorra per no abonar els impostos derivats de la venda d’exclusives a les revistes de cor. Vendes milionàries, es pot aclarir, d’una biografia que mai ha deixat d’estar sota el focus. 

A les pàgines rosa s’ha explicat episodi a episodi la seva vida sentimental, des dels seus estudis a caríssims internats al seu enamorament als 17 anys de la model Blanca Cuesta, que llavors en tenia 24 i avui és la seva dona i la mare dels seus cinc fills. La baronessa Thyssen es va oposar des del primer moment a la relació per la diferència d’edat, i per considerar la seva nora una caçafortunes i una mala influència, amb al·lusió inclosa als tatuatges i músculs que el xaval va començar a lluir. 

Ella mateixa, una actriu i miss Espanya divorciada i mare sola, havia sigut titllada d’interessada per la família de l’aristòcrata Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza quan va decidir convertir-la en la seva cinquena dona el 1985 i adoptar el fill d’un any, nomenant-lo hereu igual que als seus altres descendents, un paral·lelisme que no va representar un plus d’empatia cap a la jove elegida pel seu fill. Es va oposar al casament, celebrat amb la nòvia embarassada i gairebé en la intimitat per protegir l’exclusiva, per precipitada i durant anys no va tenir a penes relació amb els nets que van anar arribant. 

Notícies relacionades

De manera discreta, però amb transcendència pública, Borja Thyssen va mantenir una relació cordial que no estreta amb el seu pare biològic, un publicista anomenat Manolo Segura que ja s’havia separat de Carmen Cervera quan ella va saber del seu embaràs, i que va morir el 2020 d’un càncer. Aquest progenitor retrobat va mediar perquè la família restablís els enllaços no vàlids i firmés la seva reconciliació, quan el fill va prendre possessió al final del seu milionari llegat.

Amo d’un passaport suís, i per no contravenir la seva declarada residència a Andorra, Borja Thyssen reparteix el seu temps a les seves cases del Principat, Londres, Dubai, on posseeix negocis immobiliaris, i Madrid, lloc en què ha residit de manera permanent la seva família nombrosa fins aquest hivern, quan s’han instal·lat a l’exclusiva estació d’esquí de Gstaad. Disfruta dels estius navegant en catamarà per aigües d’Eivissa i també és col·leccionista d’art, assessorat pels conservadors de les pinacoteques que porten el seu cognom. Si es fan realitat els desitjos de la seva mare, vicepresidenta vitalícia de la fundació que gestiona l’ingent llegat Thyssen, Borja la succeirà en el càrrec. De moment, porta una retirada vida de luxe i negocis, només interrompuda per les inauguracions de les exposicions de la seva dona, també pintora, i alguna gala filantròpica o festa hippy. Una existència plàcida de magnat, fins que Hisenda pretengui ajustar-li de nou els comptes i el desafiï a fer una altra passejada judicial.

Temes:

Tita Cervera