Error del sistema Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Subvertir el bé i el mal

Negar el caràcter de víctima a un refugiat és fonamental per enfortir el discurs que assimila estranger a diferència i perill

2
Es llegeix en minuts
Subvertir el bé i el mal

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

L’exclusió i l’extermini dels jueus no va ser una alienació sobrevinguda, sinó el centre de la política del Tercer Reich. Com assenyala l’historiador expert en l’Holocaust Peter Longerich, eliminar els jueus de la societat alemanya era «l’instrument per fer realitat, progressivament, els diferents àmbits vitals» de les aspiracions nacionalsocialistes. A través d’aquesta política de deshumanització i persecució es van subvertir els criteris morals. En només un grapat d’anys, es van trastocar les bases del que semblaven valors assentats. El que era bo o dolent, el que era correcte o allò intolerable.

«Política de crueltat performativa i venjança», «retòrica sàdica» o «teatre de la crueltat» són alguns dels termes amb què ‘The Guardian’ va qualificar l’exercici de la ministra d’Interior, Suella Braverman, l’abril passat. L’estocada havia sigut unes declaracions en què acusava els homes britanicopakistanesos d’abusadors sexuals de nens. Així, sense matisos. Va ser tal l’impacte de l’exabrupte que Sayeeda Warsi, expresidenta del Partit Conservador, va denunciar al mateix diari el «llenguatge irresponsable i divisiu» de la seva companya de files i va recordar que un informe del ministeri de l’Interior del 2020 va concloure que «la majoria de les bandes d’abús sexual infantil estan formades per homes blancs menors de 30 anys».

Notícies relacionades

Ara, Braverman (filla de migrants indis) qüestiona la Convenció Europea per als Refugiats de 1951 a l’afirmar que amb «tenir por de ser discriminat al teu país d’origen» per ser homosexual no n’hi pot haver prou per tenir dret a la protecció. La persecució de les persones LGTBI no és una qüestió de «tenir por a». Detencions, tortura, fins i tot l’aplicació de la pena de mort, són algunes de les realitats a què s’enfronten. Fugir és pura supervivència. Fa només un grapat d’anys debatíem sobre com augmentar la protecció de les persones perseguides, ara només s’aprofundeix en la intempèrie. 

Negar el caràcter de víctima a un refugiat és fonamental per enfortir el discurs que assimila estranger a diferència i perill. Una manera malintencionada de recrear les fantasies de la puresa nacional. Però creure que el tracte als migrants no afecta la resta de la ciutadania és tan il·lús com pensar que l’eliminació dels jueus era un tema marginal del Tercer Reich. Reformata el cervell, la moral. En el fons, al negar la vulnerabilitat d’un migrant LGTBI es nega l’existència pròpia d’aquesta discriminació. La intempèrie s’estén dins les fronteres.