NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els herois del silenci

1
Es llegeix en minuts
Els herois del silenci

Quan les dues parts d’una negociació volen arribar a un acord, callen. En el cas de la investidura de Pedro Sánchez, el ministre Félix Bolaños ha imposat el mètode que li ha donat millors resultats en anteriors ocasions: silenci absolut i esgotar els terminis. En aquest cas ha aconseguit que una altra de les parts, Junts, s’apunti a l’estil i tot el que es filtra es limita als tuits de Carles Puigdemont, en algunes ocasions més críptics que els talls de veu del ministre de la Presidència. El que en anteriors havia sigut un guirigall, ara sembla un temple expiatori.

Notícies relacionades

Els grans beneficiats del silenci dels protagonistes principals són Yolanda Díaz i Jaume Asens, la líder de Sumar i el presumpte mediador a Waterloo. Asens està en permanent estat d’entrevista radiofònica malgrat que la seva capacitat d’intermediació es limita al contacte amb l’exconseller Toni Comin. L’encara vicepresidenta en funcions va protagonitzar la foto amb Puigdemont i va donar el tret de sortida a la conversió de la possible amnistia en un tema de tertúlies radiofòniques i televisives.Una possibilitat tan teòrica com abstracta va passar a tenir existència corpòria i imatges amb què desencadenar aquesta «energia cívica» que ara José María Aznar vol posar al seu servei encara no se sap si per ajudar o enfonsar Núñez Feijóo.

És cert que tot això ni a Sánchez ni a Puigdemont els va especialment malament. Si l’actual president, finalment, constata que no hi ha acord possible, haurà deixat en evidència qui serà el seu adversari, en una repetició electoral (Feijóo) que s’haurà manifestat contra una cosa que no haurà arribat a existir. I així fer una campanya basada en la seva voluntat insubornable d’impedir que ni Vox ni Junts estiguin en una equació de governabilitat. I el mateix Puigdemont respecte a l’habilitat negociadora d’Esquerra. Convertir l’amnistia en el principal tema de conversa allunya un possible acord que la imposi. Així està aquesta cursa quan encara falten dues setmanes perquè el rellotge de la repetició es posi en marxa.