Apunt

L’euríbor i altres tipus

1
Es llegeix en minuts
L’euríbor i altres tipus

EFE / Juan Carlos Hidalgo

Maleït euríbor! No para de pujar i d’encarir les hipoteques a interès variable. Sí, sí, aquestes a les quals la vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, volia aplicar una pròrroga automàtica de tres anys, una proposta que van rebutjar de ple el Banc d’Espanya i les entitats financeres. A Espanya hi ha uns cinc milions d’hipoteques per a la compra de vivenda, de les quals 3,7 milions són a tipus variable lligades a l’euríbor, com a referència per a la seva actualització, que sol ser anual.

Amb els nivells actuals, els nous préstecs per adquirir vivenda s’estan posant molt cars. L’accés a finançar la vivenda es complica i es reflecteix en el ritme de creixement del sector immobiliari. I aquest ascens de l’euríbor també el noten molt els individus i famílies que encara són en el primer terç de durada del préstec, una etapa en què pesen més els interessos que el capital que s’amortitza.

Hi ha uns 2,77 milions d’hipotecats, als quals impactarà especialment l’encariment d’aquesta referència amb augments de més de tres punts percentuals més el diferencial que tinguin pactat en els seus contractes. Fins a l’abril de l’any passat, l’euríbor era negatiu. I ho va ser durant uns sis anys. La pujada no podia ser més abrupta.

Notícies relacionades

Una vegada que l’euríbor podria ser a prop de tocar sostre, tret que el BCE es vegi forçat a més i més pujades dels tipus d’interès, hauria de ser a prop el moment en què s’hagi assolit el terra per a altres tipus, els dels dipòsits, els de l’estalvi més conservador, i que comencessin a pujar de veritat.

Encara sobrats de liquiditat malgrat la devolució dels préstecs en condicions avantatjoses dels quals s’han beneficiat i amb el marge entre la mitjana a què presten i aquella a què retribueixen encara en cotes històriques, cada vegada s’acosta més l’hora en què la gran banca comenci a oferir interessos més atractius i adequats al nivell actual, que, en l’actualitat, només ofereixen als millors clients o només proposen a entitats petites i mitjanes.