Tipus d’interès

El Banc d’Espanya frena la proposta de Calviño d’una pròrroga automàtica de tres anys en les hipoteques variables

La banca contesta Calviño: els tipus dels dipòsits s’apujaran, però «no perquè ella ho digui»

¿Com afecta les hipoteques l’acord entre el Govern i la banca?

El Banc d’Espanya frena la proposta de Calviño d’una pròrroga automàtica de tres anys en les hipoteques variables

EFE / Juan Carlos Hidalgo

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Rosa María Sánchez

El Banc d’Espanya i els representants de les entitats financeres han frenat aquest dijous la proposta de la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, per establir una pròrroga automàtica de tres anys en totes les hipoteques a tipus variable destinades a compra de vivenda habitual.

Calviño ha portat aquesta proposta a la taula de diàleg en què també hi ha assegudes les persones representants de les associacions d’usuaris i del col·lectiu de gent gran. No obstant, segons ha explicat Calviño en roda de premsa, tant el Banc d’Espanya –representat en la reunió pel seu governador, Pablo Hernández de Cos– com els representants de les entitats financeres –a través de les patronals AEB i CECA– han considerat «prematur» emprendre ara aquesta mesura d’alleujament per a les famílies. En el seu lloc, han apostat per tornar a tractar en una pròxima reunió, al setembre, la conveniència, o no, de «recalibrar» l’abast dels dos codis voluntaris de bones pràctiques acordats fins ara per alleujar les famílies amb hipoteques pressionades per la ràpida i intensa pujada dels tipus d’interès l’últim any i mig.

Rebuig de la banca

«No és el moment de tocar-lo (el codi de bones pràctiques), de cap manera. El codi l’hem de complir, qualsevol modificació podria suposar incertesa als deutors. A més, tenim la relació bilateral amb els clients com a eina, de manera que els que no compleixin amb els criteris del codi però necessitin una solució, el banc sempre està disposat a parlar i buscar solucions», ha apuntat després la presidenta de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán.

Els usuaris sí que han vist amb bons ulls la iniciativa frustrada del Govern. «Hem donat suport a la proposta de la vicepresidenta perquè el codi de bones practiques s’ampliï ja que s’estan produint renegociacions fora d’aquest marc», ha dit la presidenta d’Asufin, Patricia Suárez.

Segons les dades aportades per Calviño, en els cinc primers mesos d’aquest any, al voltant de 33.000 famílies han demanat acollir-se als codis de bones pràctiques bancàries per alleujar la càrrega mensual de la seva hipoteca i 29.000 més han renegociat o refinançat el seu crèdit d’acord amb les entitats, al marge dels esmentats codis. La vicepresidenta ha explicat que encara no disposava de dades fiables sobre el resultat de les 33.000 sol·licituds presentades, a l’espera que el Banc d’Espanya les presenti. Les xifres, en tot cas, estan molt allunyades del milió de famílies a què pretenia arribar el Govern, d’aquí la insistència de Calviño per «recalibrar» l’abast de les mesures i, abans que res, adoptar-ne una d’urgent com seria la pròrroga automàtica de tres anys del termini de les hipoteques.

La CNMC investigarà el mercat dels dipòsits

La vicepresidenta també ha traslladat als representants de les entitats financeres la seva queixa per la lentitud amb què estan traslladant la pujada dels tipus d’interès a la remuneració dels dipòsits bancaris. «Les entitats financeres espanyoles estan traslladant la pujada dels tipus d’interès als dipòsits més lentament que en el passat i més a poc a poc que altres països», s’ha queixat Calviño.

La vicepresidenta ha explicat que el Govern encarregarà a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) un estudi perquè «identifiqui si hi ha factors que poden estar impedint el funcionament de la competència efectiva en aquest mercat (financer) i retardant la remuneració dels dipòsits», tot això «en col·laboració amb el Banc d’Espanya». L’objectiu, a més, és identificar «si és necessari algun canvi legislatiu per poder actuar en aquest àmbit», ha dit Calviño. La vicepresidenta també ha advocat per impulsar un comparador de dipòsits i productes financers en el si de la CNMC, «per facilitar la competència» entre les entitats bancàries.

Notícies relacionades

«Les entitats espanyoles competeixen en tots els productes i segments del mercat», és la resposta que ha donat a la vicepresidenta el director general de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), José María Méndez. «A Espanya hi ha entitats de tota mena que competeixen. Grans, petites, locals... I totes competeixen a escala nacional i local, entre si, també les digitals. Veiem que hi ha ofertes de tot tipus en la remuneració dels dipòsits. Creiem que no hi ha un problema de competència a Espanya, sinó al contrari. Hi ha molta competència i en tots els àmbits», ha insistit Alejandra Kindelán (AEB).

L’associació d’usuaris Asufin ho percep d’una altra manera. La seva presidenta, Patricia Suárez, s’ha mostrat «molt preocupada» per la baixa remuneració dels dipòsits i ha dit que la setmana vinent portaran la situació d’Espanya i Portugal a la reunió de l’Autoritat Bancària Europea (EBA) per «posar de manifest que als dos països s’està traslladant l’increment dels tipus d’interès als dipòsits de manera més lenta i sobretot més baixa que a la resta d’Europa. Això es deu, a diferència del que diu la patronal, a una falta de competència», ha assenyalat la representant d’Asufin.