Gàrgoles Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Potser s’apropa un tsunami

Eduard Muntaner ha dialogat amb ChatGPT i ha confegit 50 poemes ‘falsos’ que ha enfrontat a 50 poemes ‘verdaders’ de coneguts poetes catalans. En el test, es tracta d’endevinar si l’autoria és humana o no. Confesso que he fracassat en l’intent

1
Es llegeix en minuts
Potser s’apropa un tsunami

Eduard Muntaner recorda l’experiment que va fer Joan Brossa, amb uns amics seus, químics i informàtics, i amb l’ajut d’un IBM 1130. Era l’any 1977 i la idea consistia a generar, amb l’ordinador, sextines, una composició diabòlica que Brossa va cultivar pel seu compte amb escreix. La sextina té sis estrofes de sis versos i sis mots/rima que es van repetint al final de cada vers, però ubicats, cada estrofa, en un lloc diferent. Al final, tres versos més on s’acumulen els sis mots/rima. Una operació diabòlica, doncs, i molt adequada perquè un programa informàtic aparegués en escena, «immers com estava Brossa a cercar noves formes poètiques». L’ordinador (ara una peça de museu) en va generar vint, a partir de les paraules proposades pel poeta. I ell en va escollir una i la va publicar, sense tocar ni una coma, ni un mot/rima.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Inteligencia Artificial

Eduard Muntaner és enginyer, cooperant i educador. És professor a la Universitat de Girona i treballa en projectes per ensenyar codis de llenguatge informàtic i noves vies de coneixement pedagògiques a partir de les aplicacions de la tecnologia. També és poeta. Interessat, com és lògic, en l’eclosió de la intel·ligència artificial i amb un aire juganer, ha creat, en el seu blog (‘Com gotes a l’oceà’) el que ell anomena «Test Turing-Brossa», a partir del concepte que va dissenyar Alan Turing per saber si un robot podia pensar com un humà o fer-nos-ho creure, i a partir, esclar, d’aquella facècia que dèiem de Joan Brossa. Ell mateix ha dialogat amb el ChatGPT i ha confegit cinquanta poemes ‘falsos’ que ha enfrontat a cinquanta poemes ‘verdaders’ de coneguts poetes catalans. En el test, es tracta d’endevinar si l’autoria és humana o no. Confesso que he fracassat en l’intent i moltes vegades no ho he sabut distingir. No pas perquè els humans siguin dolents, sinó perquè, amb extrema habilitat, Muntaner aconsegueix crear la il·lusió de versemblança en els poemes que la eina ha escrit. Ara és només un divertiment, però, com diu ell mateix, «potser s’apropa un tsunami».