Escenari postelectoral Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sánchez, al negre o al vermell

Convocar eleccions l’endemà de conèixer els resultats pot acabar en una pirueta salvadora o en un desastre total

2
Es llegeix en minuts
Sánchez, al negre o al vermell

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

És un valent. Ningú pot dir el contrari. Però també un aventurer. La decisió de convocar eleccions l’endemà de conèixer els resultats de les municipals i algunes d’autonòmiques, molt en línia d’un estil Pedro Sánchez candidat, pot acabar en una pirueta salvadora o en un desastre total. És clar que una qüestió és concloent: el PSOE evita d’aquesta manera entrar en època preelectoral aguantant la baralla contínua amb els socis de Govern, que li ha donat un resultat zero, i el ritme feixuc d’erosió declarativa que ja tenia prevista el PP de Feijóo.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La derivada d’aquest efecte sorpresa influirà en els diferents pactes que puguin produir-se de cara a la constitució d’ajuntaments, previstos per al 17 de juny, així com a les autonomies on es van celebrar eleccions. D’entrada, per exemple, el possible pacte amb Xavier Trias o amb Ada Colau de Jaume Collboni, haurà de passar per un nou filtre que, tot i que ja existís anteriorment, estava situat cap a finals d’any, quan estaven previstes les generals.

El cert és que el president Sánchez aconsegueix que es deixi de parlar d’aquesta erosió electoral profunda, per passar a visualitzar les possibilitats que té, o no, de renovar la confiança dels ciutadans.

La incògnita

El problema, i no menor per a les seves aspiracions, és que l’escenari tingui el decorat d’un fracàs. D’això, se n’encarregaran els populars. Com ja va assenyalar Feijóo, «les eleccions eren una moció de censura per al Govern Sánchez». I ha seguit en aquesta línia: «La derogació del sanchisme té data». S’entén que els pros i els contres ja estaran analitzats i que a la maquinària de Ferraz li surten millor els números si es cauteritza d’entrada una relat que podria ser perdedor amb la crossa de Podem a sobre.

Notícies relacionades

La incògnita és saber quant vot anti Sánchez ha emergit en aquestes eleccions i si aquesta opció no és tal perquè està amagada entre les propostes locals o regionals.

A Catalunya la moda socialista, al contrari de la resta d’Espanya, es consolida. Per al PSOE és fonamental aquesta radiografia. Una onada a favor com feia temps que no es veia. Fins i tot es va sentir a la seu dels socialistes un càntic antic que feia temps que ningú entonava: «Visca, visca, visca, Catalunya socialista». Caldria retrocedir al segle passat per observar una consolidació del vot del PSC en unes de municipals tan clar. Però Sánchez, només amb Catalunya, es queda a mitges.