Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Governar bé!

El plaer d’aquesta campanya és poder parlar de polítiques socials, de seguretat, de neteja, d’urbanisme, de cultura, d’esports i de tot això que el món municipal ha de cuidar dia a dia i que ens afecta de manera directa els nostres barris i carrers

3
Es llegeix en minuts
Governar bé!

Aquests darrers dies de campanya resulta interessant llegir les columnes dels grans opinadors del país, d'aquells que amb les seves reflexions poden moure estats d'ànim. Com cada any tenim moltes cartes analitzant detalladament cartells, eslògans, programes i totes i cadascuna de les actituds dels candidats i candidates als municipis catalans. Hi ha un element, però, que diferencia clarament aquests comicis de tots els que hem tingut al llarg dels darrers vuit anys: el debat polític va de gestió municipal i polítiques per als municipis, finalment!

Si alguna cosa ha abonat el discurs populista a casa nostra ha estat precisament no parlar d’aquestes coses i deixar de banda els debats de la quotidianitat dels ciutadans i les ciutadanes. Aquest forat l’han ocupat durant anys el debat nacionalista a una banda i l’altra dels extrems polítics . Moltes persones hem viscut amb desesperació no poder aconseguir centrar el debat i el discurs en elements com la gestió del dia a dia, perquè observàvem que això debilitava i empobria el nostre país. Sota els crits dels temes nacionalistes es pretenia imposar la mentida que és el mateix que governin uns o els altres o bé que hi ha diferències abismals entre progressistes i conservadors. El debat va imposar noves veus populistes i extremistes a banda i banda de l’espectre polític.

El plaer d’aquesta campanya és poder parlar de polítiques socials, de seguretat, de neteja, d'urbanisme, de cultura, d'esports i de tot allò que el món municipal ha de tenir cura dia a dia i que ens afecta de manera directa als nostres barris i carrers. Pels que mai no havíem marxat d'aquest discurs, d'aquesta voluntat de centrar en el progrés dels nostres pobles el debat municipal, no només és un plaer, és l'espai en el qual millor ens movem, és la nostra essència. El municipalisme és l'arrel mateixa del PSC.

Un exemple clar d'això, que mai no hem abandonat l'estricte municipalisme, és la notícia de fa poques hores que finalment la Generalitat haurà de pagar de manera immediata els diners que deu als ajuntaments pel finançament de les guarderies, vint-i-quatre milions, ni més ni menys. La retallada la va fer Mas, però ERC, coneixedor del cas, tampoc no ha fet res per redreçar un problema que era públic i notori, cap sorpresa veient com porta Educació Gonzàlez-Cambray. Però han estat els alcaldes i alcaldesses, molt majoritàriament del PSC, els que han portat aquesta lluita fins a la victòria final per als municipis catalans afectats per la mala gestió de la Generalitat. Tot això, malgrat que molts dels edils municipals d’ERC i Junts haurien pogut fer el mateix, i han callat o ho han intentat tapar.

Notícies relacionades

El municipalisme és precisament això, gestionar amb fermesa, amb valentia i sobretot amb projectes sòlids de ciutat. Aquests dies he pogut assistir a diversos actes i debats a diferents municipis de les comarques gironines, i resulta sorprenent que l'únic gran argument d'algunes formacions és que hi ha d’haver un govern independentista, sense un motiu afegit, sense cap raó més. No sabem en què milloraria la vida de la gent del municipi, però es defensa que hi hagi un govern independentista. Veient els darrers quatre anys, constatem i podem aventurar que en tot cas serviria per aprofundir en la degradació de les ciutats i pobles de les nostres comarques.

Aquí rau, finalment, la diferència, arreu de les comarques gironines, he assistit a debats i actes en què s'han desgranat una quantitat espectacular de projectes que dibuixen el futur de les nostres viles, de mans de candidats i candidates socialistes. Que a més, davant de posicions encara molt sectàries d'altres formacions, allarguen la mà a tota la ciutadania per poder aconseguir els millors objectius i propòsits. Això és la clau del municipalisme, el millor per a la majoria dels ciutadans amb tots els aliats possibles, per dibuixar el millor futur. Qui encara avui vulgui dividir i enfrontar, s'equivoca i no ha entès què ens reclamen els catalans ara. ¡Seriositat i governar bé!