Gàrgoles Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Homilies artificials

Per a molts capellans el ChatGPT serà mannà en el desert, empesos a l’obligació dominical de comentar l’Evangeli sense saber gaire què dir de nou

1
Es llegeix en minuts
Homilies artificials

L‘Evangeli de Joan passa per ser un dels textos més bells i teològicament profunds de la Bíblia i també arrossega la brama de ser l’Evangeli més difícil de copsar en tota la seva magnitud metafòrica. Allunyat dels sinòptics, escrit al llarg de molts anys i conclòs aproximadament un segle després dels fets que explica, té passatges que inclouen nombroses imatges i segones lectures. En un dels últims fragments, Jesús ressuscitat s’apareix tres vegades als apòstols. L’última, a la riba del llac Tiberíades, en un episodi en el qual els obsequia amb una pesca abundant mentre els deixebles, que saben que aquell desconegut personatge és Jesús, no s’atreveixen a dir el seu nom. Excepte Pere, a qui el Messies profetitza un final amarg.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Mannà al desert

Aquest és el resum del text de l’Evangeli que mossèn Bernhard Piendl, a la catedral de Ratisbona, va llegir i comentar fa un parell de diumenges. N’informa María-Paz López a ‘La Vanguardia’, en una notícia que inclou la novetat que el capellà va fer servir el ChatGPT per modelar part de la seva homilia. Això ho va confessar després als feligresos, que van quedar garratibats. En unes declaracions posteriors, Piendl va reconèixer que la intel·ligència artificial havia fet més entenedor el passatge de Joan, però va avisar que mai no confegiria tota la homilia amb IA, «perquè no pot substituir el missatge de l’Evangeli ni la relació personal amb Déu i la fe». ¿No pot? Els evangelis són paraula de Déu i es llegeixen en el decurs d’un ritus que els enalteix i recalca aquest lligam sagrat, però no deixen de ser una font d’informació que pot ser descodificada i analitzada per una màquina. El fet més interessant de les reflexions teològiques de Piendl és que contraposa la fredor agnòstica i neutral de la IA a la interpretació humana del sacerdot, intermediari entre els homes i la divinitat. Estic segur, d’altra banda, que per a molts capellans el ChatGPT serà mannà en el desert, empesos a l’obligació dominical de comentar l’Evangeli sense saber gaire què dir de nou.

Temes:

ChatGPT