Llimona & vinagre

Ievgueni Prigojin: un altre vídeo viral a l’era de TikTok

El patró del Grup Wagner va acusar la cúpula militar de viure com paixàs mentre envien els seus homes a la mort. Com sempre ha sigut des que es van inventar les guerres

4
Es llegeix en minuts
Ievgueni Prigojin: un altre vídeo viral a l’era de TikTok

NARCH30

A Ievgueni Prigojin li diuen oligarca rus, un altre més a sumar a la llista. Cada setmana aprenem el nom d’un nou oligarca rus, i un comença a sospitar que, a Rússia, és oligarca tot aquell que no és pobre de demanar. A Espanya no tenim oligarques o, si els tenim, ens conformem dient-ne rics, i mira que vesteix tenir una oligarquia com Déu mana. El seu cognom sona a Frigolín, el primer cornet que va comercialitzar Frigo a Espanya –nata, vainilla o xocolata, a escollir, en la meva adolescència me’ls menjava de dos en dos– però no sembla tan dolç.

Prigojin es va fer viral fa una setmana gràcies a un vídeo, com tants adolescents en l’era del TikTok. Només que el nostre oligarca va deixar enrere l’adolescència fa molt i, a més, mentre s'adreçava a la càmera no es veia de fons de pantalla una platja o l’espai sideral: estava envoltat de cadàvers del Grup Wagner, un batalló paramilitar fundat i liderat per ell mateix. El que més cridava l’atenció del vídeo, cadàvers a banda, és que quan Prigojin s’enfada, s’assembla molt a Vinícius Jr. La ganyota que aconsegueix elaborar el paramilitar rus amb la boca és clavada a la del futbolista del Reial Madrid quan protesta a l’àrbitre o s’encara a un jugador contrari, és a dir, gairebé sempre: llavi penjant fins al mentó, mandíbula a l’altura de l’estèrnum, mirada d’ira, dentadura disposada a devorar l’altre, un no sap on comença el brasiler i on acaba el rus. Tant és així que al principi vaig pensar que es tractava de Vinícius, només vaig sortir del meu error quan Prigojin va finalitzar el vídeo sense llançar-se a terra fingint falta.

Al contrari. El cap del Grup Wagner va amenaçar directament els responsables russos de la guerra, vaticinant-los que es menjarien les seves tripes a l’infern si no li feien arribar la munició promesa, causa –va assegurar– responsable dels cadàvers que s’amuntegaven al seu voltant. Si estar a l’infern per a tota l’eternitat no fos prou tràngol –com sabem els que hem estat educats a l’escola religiosa–, haver de menjar-se alhora les pròpies tripes deu ser especialment avorrit, no sembla un menú que ajudi a passar les penes. Ni tan sols Frigolín de postres, només tripes i més tripes. Potser va ser aquesta gens desitjable perspectiva el que va fer que pocs dies després de difondre el vídeo, Rússia hagi promès a Prigojin que li farà arribar la munició demanada. Com són aquests russos, que no es mouen fins que els prometen un infern amb menú poc variat.

Arribats a aquest punt, és convenient explicar als poc versats en l’art de la guerra que el Grup Wagner no té res a veure amb la música, l’únic so que emociona els seus integrants és el de les ràfegues de metralleta i el dels obusos a l’explotar. Ni tampoc se’ls podria qualificar de romàntics, almenys no en el sentit wagnerià, ja que és una de les principals organitzacions militars privades del món. Per a molts analistes és un esquadró secret del Govern rus, cosa que sempre han negat, tot i que amb la boca petita: una mica russos però no massa, sí però no, potser algun cop, molt de rus a Rússia i en aquest pla. Sigui per afinitat, sigui per diners, a Ucraïna han pres clar partit per Rússia. El seu escut és una calavera, cosa que pot semblar tètrica, però dedicant-se al que es dediquen, no portaran cosida a la guerrera la imatge de Mickey Mouse, a veure qui se’ls prendria seriosament.

No totes les guerres que lliura són tan cruentes, almenys en aparença. Està acusat d’interferir en les eleccions nord-americanes mitjançant la creació i la propagació de notícies falses per internet, se suposa que en benefici de Rússia. La professió de mercenari ha evolucionat molt, i els gossos de la guerra avui poden ser virtuals.

Notícies relacionades

Com a bon oligarca rus, Prigojin va passar uns anys a la presó, fet que en aquell país dona estatus, un oligarca rus sense presó ni és oligarca ni és res. Allà s’aprèn de tot, fins i tot genealogia, la prova és que al vídeo, el cap del Grup Wagner assegurava, mirant a càmera i assenyalant els militars morts que molt a desgrat seu feien de secundaris en la gravació, que aquests «eren fills i pares d’algú». I nebots i cunyats, hi podria haver afegit, tot i que va preferir no estendre’s en les relacions familiars dels difunts, i sí en canvi en la culpabilitat dels dirigents del Kremlin, a qui va acusar de viure com paixàs mentre envien els seus homes a la mort. 

Es coneix que entre les moltes matèries que Prigojin domina des de la seva estada a la presó no consta la història, o sabria que això ha sigut així des que es van inventar les guerres.