Conflicte a l’est d’Europa

Rússia reitera el suport als mercenaris de Wagner

  • El front de Bakhmut tensa la relació Wagner-Kremlin des de fa mesos

Rússia reitera el suport als mercenaris de Wagner

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Ievgueni Prigojin, el cap dels mercenaris Wagner, continua en el seu pols amb el Ministeri de Defensa rus. I aquest dissabte a la nit ha aconseguit una victòria quan el Ministeri de Defensa els ha confirmat que rebrien més munició per mantenir les posicions a Bakhmut. El mateix oligarca ha donat un ultimàtum en un vídeo envoltat de cadàvers en què assenyala directament el ministre de Defensa, Serguei Xoigú i Valeri Gueràssimov, el responsable de les Forces Armades a Ucraïna, com els culpables de les seves morts.

«Aquests són els membres del Grup Wagner que han mort avui. La sang encara és fresca. Escolteu-me, cabrons. Eren pares i fills d’algú. Aquesta escòria que no ens dona municions esmorzà a l’infern», va afirmar el líder de Wagner en el mateix vídeo en què advertia la seva retirada pràcticament imminent. Conscient que si se n’anava perjudicaria l’ofensiva russa a Ucraïna, prèviament havia acordat amb una altra de les referències de la línia dura de Moscou, el governador txetxè Ramzan Kadírov.

El líder caucàsic també és un dels crítics del desenvolupament de l’ofensiva, i fins i tot ha arribat a demanar l’ús d’armes nuclears tàctiques quan l’exèrcit rus es va retirar de la ciutat de Kherson. Actualment sota control ucraïnès, Moscou la va reclamar per a si a finals de setembre del 2022 després d’uns referèndums de dubtosa legitimitat i no reconeguts per la comunitat internacional.

Dia de la Victòria en l’horitzó

Notícies relacionades

Tot i que fa setmanes que Prigojin adverteix, habitualment amb expressions malsonants, que no està rebent el material que necessita al front, en aquesta ocasió n’hi ha hagut prou perquè el Ministeri reconsiderés les seves peticions. Segons ell mateix advertia al seu canal de Telegram, va afirmar que es retiraria després del 9 de maig, el dia de la Victòria, per no arruïnar aquesta important efemèride al país euroasiàtic.

Aquest dia és la data en què tots els russos commemoren la victòria soviètica contra l’Alemanya nazi i honren els 20 milions de ciutadans soviètics –especialment russos, ucraïnesos i bielorussos, entre altres grups ètnics– una data que guanya especial simbolisme en un moment en què es recorre a l’imaginari de la Segona Guerra Mundial per agitar el nacionalisme i minimitzar el descontentament intern. El president rus Vladímir Putin el 24 de febrer del 2022 va anunciar l’«operació militar especial», segons les seves pròpies paraules, per «desarmar i desnazificar» Ucraïna, uns arguments repetits en la propaganda russa, tant la de consum intern com la que es difon a l’exterior.