Relacions humanes Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ja no saludo ni faig més petons

La nostra societat s’ha tornat egocèntrica i la convivència, una qüestió d’interès

2
Es llegeix en minuts
Ja no saludo ni faig més petons

Fa temps que la gent, si no es coneix, ja no se saluda. Fa uns quants anys, si et creuaves amb algú a l’escala de veïns, en un pàrquing, a l’entrar o al sortir d’un ascensor, passejant pel camp o fins i tot al creuar-te en un carrer solitari, les persones ens saludàvem. Saludar-se representava un acte de cortesia; dit col·loquialment, es tractava d’una actitud de bon rotllo davant un desconegut amb qui desitjaves connectar amb un educat «bona nit» o un «fins després». La nostra societat s’ha tornat egocèntrica i la convivència, una qüestió d’interès.

Notícies relacionades

A tot aquell a qui no tractem, l’ignorem. Al veí ja no el veiem com aquell amb qui compartim un lloc i que per simpatia li regalem una salutació, sinó que el veiem com un estrany al qual ignorem, fins i tot amb la mirada. Abans semblava normal que si dues persones es creuaven en la soledat d’un pàrquing o en la quietud d’un bosc, es miressin i se saludessin. És més, ara si a l’entrar en un comerç se m’acut saludar els que estan esperant ser atesos, em miren de forma estranya com si ho fes per cridar l’atenció. Dir adeu a l’abandonar un ascensor és obtenir, moltes vegades, el silenci per resposta. Així que, vist com va la cosa, he decidit no saludar ningú. M’afligeix arribar a això, però sospito que ningú trobarà a faltar les meves salutacions.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Després de la pandèmia

És més, extremaré aquesta decisió fins al punt de deixar de fer petons a aquelles senyores que em presenten. La pandèmia em va ajudar a veure com d’absurd és haver de fer un petó a una persona quan m’és presentada en l’àmbit professional. Una altra cosa és quan hi ha amistat o parentiu pel mig, però el vell costum d’estrènyer la mà als senyors i besar les galtes de les dones, ja no. Que ningú pensi que no m’agrada fer petons, ¡què va!, m’encanta; sempre que no es tracti d’un formulisme forçat en el qual la dona interpreta un paper que de vegades, n’estic segur, els deu resultar incòmode. A més, amb aquesta decisió m’estalvio absurds xocs de pòmul contra pòmul, tan mecànics de vegades, que són qualsevol cosa menys un petó. Així que: una salutació a tothom i, a partir d’ara, donin-se, senyores, totes vostès per besades.