Feminisme Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Gestació subrogada: ni mite de la donació ni de l’avortament

Aquest tema va contra un principi universal des del final de l’esclavitud, i és que els éssers humans no es compren ni es venen

3
Es llegeix en minuts

Aquests dies s’han utilitzat com arguments en defensa de la gestació subrogada pures desinformacions i mites. Aquí en van tres:

1. «Les feministes no heu parlat abans i ara ataqueu una dona». Com sempre, el masclisme col·loca els seus mantres, que es repliquen sense reflexionar. El feminisme va parlar abans i parla ara. Perquè el feminisme no qüestiona el qui, sinó el com. Una altra qüestió és que el feminisme ha clamat al desert en aquest tema com en tants d’altres. I és igual que la persona es digui Ana Obregón, Antonia o Manuel. Sempre ha tingut la mateixa opinió i ho va denunciar molt abans que arribés la portada d’‘Hola’. Una altra cosa és que no interessés escoltar. 

2. «La gestació subrogada és com un procés de donació d’òrgans». No. Un nadó no és un òrgan. Parir un fill després de nou mesos de gestació no és donar un òrgan. En la donació no hi ha empreses intermediàries, no es tria el donant ni se li paga. En la gestació subrogada hi ha empreses intermediàries, es tria la mare gestant, s’interfereix en els seus drets durant la gestació i part, es paga per tot el procés i, fins i tot, als països amb legislacions altruistes, hi ha contracte i una contraprestació. En la donació d’òrgans no hi ha diners que condicionin el fet que uns sí que tinguin accés al sistema i d’altres no. En la donació d’òrgans es dona això, un òrgan, que no té drets. En la gestació per substitució es dona un nadó, que té drets, entre els quals hi ha conèixer el seu origen. I, com assenyala el Comitè de Bioètica, mentre que en absència de donants no es pot recórrer a un mercat de venda d’òrgans internacional legal perquè no existeix, si no hi ha prou dones altruistes per gestar, a nivell internacional sí que existeix un mercat de gestació subrogada al qual acudir. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

3. «Les feministes dieu molt ‘sobr meu cos mano jo’ i recolzeu l’avortament però no això, que és vida». Exacte, perquè la dona té autonomia per decidir sobre el seu cos. Per avortar, jo mano sobre el meu cos però no mano sobre el cos d’una altra dona. Jo puc avortar sense firmar un contracte mercantil. En un avortament no hi ha comerç amb l’embarassada ni amb el fetus ni posa en risc la vida d’una altra dona, sinó la seva pròpia. En l’avortament hi ha una llei de terminis, es parla de fetus i, si sobrepassa la setmana 14, només es pot produir en circumstàncies com risc greu per a la vida, per a la salut de la dona o greus anomalies del fetus. La seva decisió, doncs, està condicionada per llei. Després del part ja no parlem de fetus, sinó d’un ésser humà amb drets. El que sí que coarta la llibertat del dret a l’avortament d’una dona és justament la gestació subrogada al contracte, que fins i tot pot obligar a avortar, en contra de la voluntat de la gestant. 

I el final es resumeix en una cosa senzilla. Que aquest tema va contra un principi universal des del final de l’esclavitud i és que els éssers humans no es compren ni es venen... Excepte, a la vista està, que siguin dones (com a gestants o prostituïdes) o nadons. Que tot això demostra que som nosaltres les que sempre estem en venda.