Gàrgoles Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El VAR i Plató

Segons els detractors del sistema, ha entorpit la dinàmica del futbol i ha fet que s’acostés als esports on es valora més la constatació dels fets que la salvatge dinàmica del joc

1
Es llegeix en minuts
El VAR i Plató

Jordi Cotrina

Arran de l’últim partit de futbol entre el Barça i el Madrid hi ha hagut una polèmica força pujada de to perquè el sistema d’anàlisi a distància de les jugades (el que la gent coneix com a VAR: 'Video Assistant Referee') va anul·lar un gol marcat per l’equip blanc que, molt probablement, li hauria significat la victòria. El Barça es va refer de l’ensurt i va marcar, legalment, poc després. Com que la Lliga estava en joc i com que la jugada va ser tan decisiva, les reaccions iracundes i desmesurades del Madrid ja van començar tot just acabat el matx. El seu entrenador, un home més aviat calmat i pacífic, va declarar que dubtava que Asensio hagués marcat el gol en fora de joc. ¿Dubtar de l’evidència? Heus aquí un dels quids de la qüestió.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La irrupció de la tècnica audiovisual ha ajudat a aclarir moltes situacions dubtoses. És cert que hi ha hagut de tot i que qualsevol intervenció (i interpretació) humana està subjecta a la possibilitat d’un error, més o menys inconscient. Però el VAR ha introduït certituds. Segons els detractors del sistema, ha entorpit la dinàmica del futbol i ha fet que s’acostés als esports on es valora més la constatació dels fets que no pas la salvatge dinàmica del joc. En això es basaven els madridistes per renegar de la decisió arbitral. Ningú no s’havia adonat de la situació anòmala del davanter del Madrid. Ergo, si tothom acceptava aquella realitat, ¿per què dimonis havia d’intervenir un 'deus ex machina' per capgirar-la? En aquest cas, més enllà de l’anècdota esportiva, s’amaga una consideració filosòfica. Tot i que es va demostrar (a pesar d’Ancelotti) que el fora de joc hi era, tot i que finalment s’admetés la rectificació, el que s’intentava era valorar la immediatesa de l’instant (amb ostentosa celebració inclosa) per damunt de les minúcies de la veritat. Els del Madrid, picats per la derrota, potser no s’han adonat que han introduït un debat no pas sobre el bé i el mal, sinó una disquisició platònica a l’entorn de les ombres del món real i el món de les idees.