Llimona & vinagre | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Gary Lineker, el davanter que tuiteja

L’exjugador admet que li agrada més moure’s pel costat esquerre, però també reconeix que no és home d’extrems

4
Es llegeix en minuts
Gary Lineker, el davanter que tuiteja

Mike Egerton/PA Wire/dpa

Quan encara no existia Twitter, Gary Lineker va pronunciar la frase més famosa de la seva vida, la que figura a tots els manuals de frases famoses del futbol. “És un esport que van inventar els anglesos, que juguen 11 contra 11 i que, al final, sempre guanya Alemanya.” Van haver de passar quasi trenta anys perquè la frase “descansés en pau”. Va ser el 2018, quan la Die Mannschaft va ser eliminada per Corea del Sud al Mundial de Rússia. Aleshores, Lineker va escriure un tuit que també és als llibres de cites: “El futbol és un joc senzill. Hi ha 22 homes que persegueixen la pilota durant 90 minuts i, al final, els alemanys no sempre guanyen”. El famós davanter, que va jugar amb el Barça entre 1986 i 1989, quan va deixar l’esport professional després de passar pel Tottenham i el Nagoya japonès, es va dedicar a fer de periodista. Fa quasi un quart de segle que presenta ‘The Match of the Day’, el programa de futbol més vist del Regne Unit, a la BBC. Una de les seves aficions, com hem vist, és construir sintagmes contundents amb voluntat de passar a la posteritat, de generar polèmica o de practicar un finíssim humor anglès.

El Twitter és un dels seus terrenys preferits. Va escriure en contra del Brexit i de la política de Johnson amb la pandèmia i va dir, per exemple, després de saber que Ibrahimovic havia donat positiu, que “els meus pensaments estan ara amb el virus, en aquests temps tan difícils”. Seguidor del Leicester des de petit (l’equip de la seva ciutat natal), també va prometre que si guanyaven la Premier del 2015-2016 presentaria el primer programa de la nova temporada en calçotets. I així va ser i així ho va fer. Tan tranquil, al setembre es va plantar davant les càmeres i va anunciar que no hi havia res de nou: els mateixos canvis de sempre, entrenadors, fitxatges, tot normal. Tot normal, excepte els calçotets exhibits a tot el món.

Ara, un altre tuit l’ha fet estar a l’ull de l’huracà. Es va declarar en contra de la política immigratòria del govern de Rishi Sunak i va escriure que la llei d’immigració il·legal era “increïblement cruel, dirigida contra les persones més vulnerables, amb un llenguatge que no és tan lluny del que feien servir a l’Alemanya dels anys trenta”. Va atiar el foc de la ràbia conservadora i li van dir de tot, que es limités a anunciar patates fregides i que cantés els resultats dels partits i prou, no pas els polítics, sinó els de futbol. I la BBC el va suspendre i el va fer fora de ‘The Match of the Day’ i els companys de la televisió li van donar suport i es va haver de suspendre mitja programació per una vaga solidària. I la BBC va haver de rectificar i Lineker ja torna a ser el conductor estrella, amb tuits o sense.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La veritat és que Lineker és un home sensat i força calmat, tant ara com quan marcava gols. Admet que li agrada més moure’s per la banda esquerra, però també reconeix que no és home d’extrems. A part de la metàfora, ho diu sobretot pel record que té de la seva etapa blaugrana. Venables el va fer venir, Luis Aragonés no li va fer gaire cas i Johan Cruyff es va entestar a fer-lo córrer en una posició que no li agradava gens, la d’extrem, justament. Un home capaç de reconèixer que el ‘match’ dels quarts de final del Mundial de Mèxic entre l’Argentina i Anglaterra (1986) és el partit “més famós de tots els temps”. I que ell mateix va estar temptat d’aplaudir, al camp, el gol de Maradona: “Va ser l’únic cop que m’ha passat, però no ho vaig fer, perquè no m’haurien deixat tornar a casa”. Només té un problema, aquell partit fenomenal: que “ningú recorda qui va marcar per Anglaterra”. Va ser ell mateix, és clar, el màxim golejador, per cert, del campionat.

Lineker és un dels pocs futbolistes que, en tota la seva carrera, no ha estat expulsat ni ha vist mai una targeta groga. En el seu últim partit va pensar a pegar a l’àrbitre: “Hauria sigut divertit, però realment estúpid”. Més que res per no passar a la història com un sant. Més que res, per posar una mica de pebre (d’humor, d’ironia) a una trajectòria tan impecable. En una entrevista a la BBC, fa dos anys, va explicar les tres regles que s’havia imposat a l’hora d’escriure missatges. La primera, “no tuitejar si he begut”; la segona, “no tuitejar si estic emprenyat, però no ho estic mai” i la tercera, “revisar el tuit: si hi ha un 1% que no m’agrada, esborrar-lo”. En aquest cas, el golejador realment es va emprenyar i va pensar que lluitar a favor dels drets humans no era una mala idea.