Apunt

Pensions: el temps ho dirà

L’Airef haurà de vigilar si l’aportació extra de les empreses arriba als 22.600 milions per any. Si no, hi haurà ajustos. I ves a saber qui hi haurà a la Moncloa

1
Es llegeix en minuts
Pensions: el temps ho dirà

Ricardo Rubio / Europa Press

El temps dirà si els comptes de la reforma de les pensions sortiran tal com el Govern central ha explicat a la Comissió Europea. El Govern de coalició afirma que amb les mesures presentades aquest divendres, la Seguretat Social podrà fer front al pagament de les pensions dels ‘baby boomers’ sense retallades i sense que es trenquin les costures del sistema. El ministre Escrivá sembla haver convençut Brussel·les del fet que, tot i que la despesa en pensions creixerà tres punts i se situarà en el 15% del PIB el 2050, amb les cotitzacions més grans i gravàmens que aportaran els empresaris n’hi haurà prou per equilibrar el sistema.

Notícies relacionades

El temps dirà si els comptes surten. El temps i també l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, ja que l’esborrany de decret llei de la reforma confereix a l’Airef un paper crucial. A partir del 2025, cada tres anys, l’Airef haurà de publicar un informe d’avaluació. Haurà de vigilar si les mesures d’ingressos que la reforma farà recaure sobre els empresaris i que aquests han qualificat de «voracitat fiscal» són capaces d’aportar 1,7 punts de PIB cada any (equivalents a 22.600 milions d’avui). Si no és així, es faran saltar les alarmes. En aquest cas –diu el decret– el Govern haurà de, o bé apujar encara més les cotitzacions, o bé retallar despeses, o les dues coses. I ves a saber qui hi haurà llavors ocupant la Moncloa.

En matèria de pensions, no només importa la sostenibilitat econòmica que exigeix Brussel·les. També importa la sostenibilitat política i social. La història ensenya que la reforma de les pensions és un procés permanent. No s’acaba mai. Per això és essencial el consens. La reforma del PP del 2013 es va fer sense consens polític ni acord social ple. Va venir un Govern del PSOE i la va desmuntar. Ara, sense l’acord del PP ni de la patronal, ves a saber què pot passar en el futur amb la reforma d’avui. El temps en tindrà la paraula.