Article de Miquel Barceló Roca Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Més enllà del Mobile

Bienvenida aquesta nova edició del MWC, però treballem durant tot l’any per reforçar l’ecosistema innovador

2
Es llegeix en minuts
Més enllà del Mobile

Josep Lago / Europa Press

Durant la setmana que ve se celebra a Barcelona una nova edició del Mobile World Congress (MWC), on s'esperen més de 80.000 persones de tot el món, més de 2000 exhibidors i milers d'empreses del sector digital.

Els beneficis per a la ciutat durant aquesta setmana són evidents en termes d'un augment del consum del sector serveis, des de restaurants fins a hotels passant per moltes activitats comercials.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Durant l'etapa històrica resultat de la revolució industrial, les Grans Exposicions i les Fires de Mostres reunien els diferents sectors per donar-se a conèixer, contactar amb nous mercats i conèixer algunes novetats del sector.

Al nou escenari del segle XXI ens hauríem de preguntar, com es poden aprofitar aquests esdeveniments en benefici de tots els ciutadans i durant tot l'any?. En el cas de l'MWC, la resposta la tenim en la figura de la Fundació MWC que té com a finalitat promoure la transformació digital de l'economia i de la societat. Aquesta Fundació, participada pel sector públic i el privat, actua en la capacitació digital de professionals i ciutadans, la transformació d'indústries i serveis i la promoció de l'emprenedoria digital.

Actualment, la Barcelona metropolitana és escenari d’una gran dinàmica d’empreses tecnològiques de molts sectors, tant emergents com en fase de creixement, propiciada per la seva capacitat d’atracció de talent internacional i per l’existència d’Universitats i de Centres d’R+D, que configuren un ecosistema innovador en creixement que va augmentant la seva complexitat.

Algunes multinacionals fa temps que trien la ciutat com el lloc on situar els seus 'hubs' tecnològics o unitats de desenvolupament que donen servei al conjunt de l'empresa. Aquest sector ha tingut un fort desenvolupament durant els darrers anys, a causa de l'atractiu de la ciutat pel talent internacional.

Altres Hubs, promoguts per diferents administracions públiques, van jugant un paper rellevant en alguns sectors, com ara la recent inauguració de l’anomenat Pier 07, situat en un edifici de la Via Laietana de Barcelona dedicat al sector Biotec. D'altra banda, un gran nombre d'empreses emergents ocupen diferents espais urbans situats a pisos i coworkings distribuïts per l'Eixample i pel Districte 22@.

En general tots ells, Hubs i empreses, s'ubiquen de forma dispersa a la trama urbana de la ciutat, però desconnectats, sense actuar conjuntament com un autèntic ecosistema innovador, on el tot seria molt superior a la suma de les parts.

Notícies relacionades

El repte plantejat per als propers anys és doble. Primer, com l'ecosistema innovador de la ciutat augmenta la seva dimensió i complexitat, i segon, com aquest procés es desenvolupa evitant situacions de gentrificació avui presents a molts barris de la ciutat.

Donem doncs la benvinguda a aquesta nova edició del MWC, però treballem durant tot l'any per reforçar l'ecosistema innovador.