Editorial

Exemples des de l’empresa

Els guardonats en els premis ‘Empresa de l’Any’ són exponents de progrés econòmic responsable

2
Es llegeix en minuts
Exemples des de l’empresa

FERRAN NADEU

L’any passat, EL PERIÓDICO va tornar a convocar la societat catalana a l’entrega dels seus guardons a les iniciatives econòmiques més destacades de l’any. Després del parèntesi provocat per la pandèmia i encara sota l’impacte inesperat de l’inici de la guerra a Ucraïna, el jurat va voler destacar diverses estratègies de superació dels embats de la crisi i d’avantguarda en el procés de recuperació econòmica. Al cap d’un any, un conflicte del qual no es veu el final ha desencadenat una crisi energètica global i un procés inflacionista que ha posat a prova empreses i ciutadans i continuarà fent-ho, potser més encara, durant el 2023. I fins i tot en aquestes circumstàncies, l’economia catalana ha continuat creixent, a un ritme més lent de l’esperat però encara sense pausa: amb un augment del PIB del 4,5%, amb la creació de 19.000 noves companyies i generant una quarta part del valor de les exportacions de tot Espanya. I a això hi han contribuït decisivament la visió de futur, l’ambició i l’optimisme responsable d’empreses que brinden un exemple a tota la societat catalana, i també a les administracions que han d’apostar per un entorn que permeti la inversió i la creació de llocs de treball, de com generar riquesa i contribuir al progrés de tota la comunitat. 

Al tradicional guardó d’Empresa de l’Any, que aquest any reconeix els resultats excepcionals de Puig el 2022, en el qual ha prosseguit a més la seva expansió internacional en els sectors de la moda i la perfumeria, se li ha afegit el premi a l’Empresari de l’Any, que neix destacant una figura com la de Carlos Bertomeu, que a la seva trajectòria al sector del transport aeri ha incorporat l’aposta pel ferrocarril amb l’operadora Iryo.

Amb el patrocini principal del Banc Sabadell, coorganitzador amb aquesta capçalera del grup Prensa Ibérica de la iniciativa, aquest any els Premis Empresa de l’Any han modificat també la resta de les seves categories per reflectir els valors i propòsits que sostenen la línia editorial d’aquest diari, i que representen el model de progrés que ha caracteritzat els millors moments d’aquest país i que encara hauria d’inspirar les seves ambicions de futur. L’aportació de l’empresa familiar, la internacionalització, la innovació, la sostenibilitat i la inclusivitat. Reflectits respectivament en el premi a la millor Empresa Familiar a Catalana Occident, tant pel seu procés de successió com per la gestió de la companyia; el guardó a l’Empresa + Sostenible als cellers Familia Torres, per l’ambiciós projecte aconseguir l’objectiu de zero emissions netes de CO2 el 2040; la distinció com l’Empresa + Innovadora a InBrain Neuroelectronics, que explora les potencialitats del grafè en el tractament de teràpies neurològiques; o l’estratègia amb 45 anys de recorregut que ha fet d’Agrolimen l’Empresa +Internacional del 2022, i els 60 d’experiència oferint recursos a persones amb discapacitat, trastorns de salut mental o en situació de vulnerabilitat que fan creditora la fundació Ampans del títol d’Empresa + Inclusiva del 2022. 

Una visió panoràmica i inclusiva de la varietat del teixit empresarial i social de Catalunya: tradició familiar, innovació, petites empreses amb capacitat d’innovar i grups empresarials capaços d’arribar a volum per sortir al món en sectors clau.