Plaça Menor Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Polarització, el menú d’hivern de Trias i Colau

Els dos aspirants revelen la seva estratègia electoral amb les fotografies del dinar junts

2
Es llegeix en minuts
Polarització, el menú d’hivern de Trias i Colau

Jxcat

Ja ha començat la campanya electoral. El primer laborable després de Reis, concretament, i amb un dinar inaugural. Xavier Trias (JxCat) i Ada Colau (BComú) van difondre, cada un pels seus canals oficials, fotografies d’un dinar que havien compartit aquell mateix dia. L’havien immortalitzat dos fotògrafs, contractats un per cada partit. Oficialment la trobada tenia per objectiu parlar de la ciutat i pactar una campanya civilitzada. Extraoficialment se’ls va colar en les imatges l’estratègia d’hivern de les dues formacions: polaritzar les enquestes per convertir l’actual lluita a quatre (Xavier Trias, Ada Colau, Jaume Collboni i Ernest Maragall) en un duel final Trias-Colau.

Després de la foto han vingut les declaracions. Les dues de manual. Xavier Trias avançava aquest dijous a Ràdio Estel quines serien les seves primeres mesures si era alcalde: ordre als carrers, dèficit zero, gir business-friendly, més autoestima local... L’abc de la dreta tradicional, sense escarafalls ultres ni contrapesos progres. ¡A buscar el Turó Park! El mateix dia Ada Colau es llançava al mateix però pel costat oposat. Va aprofitar un acte sobre la futura Ciutadella del Coneixement per carregar contra «dècades d’especulació immobiliària i monocultiu turístic» causats pel «neoliberalisme». ¡A les barricades!

Que no s’amargui el votant moderat, perquè aquestes arengues tenen data de caducitat. Trias i Colau estan utilitzant la típica estratègia en dues fases de les eleccions a doble volta o de les primàries americanes: córrer cap als extrems per després assaltar el centre. Els dos partits destinaran l’hivern a mimar els dos extrems ideològics per desmarcar-se dels altres dos candidats i capitalitzar recursos i energia. Si ho aconsegueixen, a la primavera es llançaran a buscar el centre per eixamplar la seva base i així poder guanyar. Perquè ningú arriba a l’alcaldia de Barcelona només amb el Turó Park ni només amb el vot activista. No es pot guanyar sense el suport del centre, sense propostes menys sexis però d’ampli consens, sense l’Eixample i sense les classes mitjanes. Matemàtiques de primer curs d’alcaldable.

Notícies relacionades

Colau, Trias i els seus respectius partits ho saben perfectament. I, com que no són principiants de la política, també saben que la carrera a quatre molt igualada que dibuixen les enquestes els donaria molt mala vida: la victòria queda subjecta a l’atzar d’última hora i la investidura haurien de pactar-la tres de quatre rivals directes. Si arribem a Setmana Santa amb quatre favorits JxCat i BComú aconseguiran al maig menys atenció mediàtica, menys suport logístic o financer o de personalitats per a la campanya, menys vot útil, menys poder de negociació postelectoral, menys opcions de bipartit. Matemàtiques de segon curs.

No els ha fet falta ni treure la calculadora. Falten menys de tres mesos per a Setmana Santa. Així que unes olivetes, dos fotògrafs i polaritzant que és gerundi.