Article d’Ana Polo Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

‘El sostre groc’: 20 anys d’abusos en una escola de teatre

1
Es llegeix en minuts
‘El sostre groc’: 20 anys d’abusos en una escola de teatre

EPC

‘El sostre groc’ és el nom del documental que dissecciona els 20 anys d’abusos a l’Aula de Teatre de Lleida; 20 anys d’impunitat total on Antonio Gómez, professor i director de l’Aula, va utilitzar el seu poder per assetjar i abusar sexualment de les seves alumnes. Una radiografia acuradíssima que explica perfectament com l’abús de poder és la pedra angular de gran part de la violència sexual que rebem les dones. Com sé que alguns despistats encara no han entès gaire bé què és això de l’abús de poder, anirem per parts i examinarem un a un els principals poders de què va abusar Antonio Gómez. El de ser professor i director de l’Aula i estar jeràrquicament per sobre de les seves víctimes, per començar. El de tenir 15 o 20 anys més que les seves víctimes, per continuar.

Notícies relacionades

El poder de ser algú amb la personalitat ja formada: un adult de caràcter consistent amb les coses clares, que en cap cas es relacionarà d’igual a igual amb noies adolescents, en edat de creixement i en plena formació de la personalitat. Noies amb les coses no tan clares, més vulnerables i, per tant, més manipulables (sobretot davant algú que és el seu referent directe). I per acabar, el poder de ser algú carismàtic que compta amb grans quantitats de capital social a la ciutat de Lleida, que és una figura respectada i admirada per la comunitat i l’entorn. Aquest capital social és la peça imprescindible que explica com una persona pot estar abusant de les seves alumnes durant 20 anys sense que ningú el freni.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

‘El sostre groc’ és un documental important perquè explica amb calma com s’articula l’abús de poder en ambients acadèmics, artístics i d’oci. Ens ajuda a entendre que consentir fer alguna cosa no és sinònim d’haver-ho fet perquè volíem o ho desitjàvem. Evidencia que davant algú que està per sobre nostre, la mateixa llibertat desapareix. Però sobretot, dona veu a les víctimes i els permet posar nom a la violència que han rebut. Supervivents que des del coratge expliquen la seva història perquè no es torni a repetir mai més.