Article d’Ernest Folch Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
La dignitat d’una mestra davant Vox
El linxament d’una mestra honesta ha servit per destapar el ‘modus operandi’ de la ultradreta, dels mitjans que li fan la feina bruta i d’uns pares incapaços d’acceptar la mala conducta dels seus fills
De vegades, un incident aparentment petit explica millor els nostres drames que una gran notícia. Divendres, a l’escola La Salle de Palma de Mallorca, una professora de català va manar retirar les banderes espanyoles que els alumnes havien penjat a la seva classe, en aplicació de la normativa que la mateixa escola va aprovar, segons la qual no es podrien exhibir símbols de cap tipus durant el Mundial excepte els dies de partit. La professora simplement va aplicar el reglament vigent però va rebre com a resposta la insubordinació dels alumnes, que es van negar a retirar les banderes. Davant el caos generat, la professora va abandonar l’aula i una companya seva va expulsar els alumnes de l’escola al comprovar que no obeïen. A partir d’aquí, alguns pares, indignats per l’incident, el van tergiversar i li van donar la dimensió política que necessitava per fer-se viral: segons ells, la professora havia volgut humiliar símbols nacionals i havia impedit la lliure expressió dels seus fills. A continuació, i com és tradició, la ultradreta política (Vox) va assenyalar la professora i la ultradreta mediàtica va fer la feina bruta de sempre, assetjant-la amb tota mena d’improperis i amb missatges repugnants exhibint les seves fotos i la de la seva família. La conseqüència és que la mestra va rebre una allau d’insults i amenaces de mort i no ha tingut més remei que donar-se de baixa de les xarxes socials. Fins i tot Inés Arrimadas va tenir temps de posar-hi els seus grams de demagògia destructiva: «Alguna cosa estem fent malament quan [...] uns nanos no poden penjar la bandera oficial sense ser expulsats».
Entretots
Aquesta petita faula dramàticament real explica millor que res el moment en què ens trobem. En primer lloc, exemplifica l’espai que ha guanyat la ultradreta, que és capaç de tergiversar la realitat (ni que sigui al preu de destrossar una persona) amb la finalitat de guanyar la patètica carrera del patriotisme, a la qual fins i tot Arrimadas arriba tard i malament. En segon lloc, s’evidencia com es fabrica un relat en el qual el dimoni del català i en conseqüència del procés aparegui per algun lloc: si hagués sigut una mestra d’anglès i no de català, i per descomptat si tot això hagués succeït a Càceres i no a Palma (lloc encara sospitós de poder ser abduït pel pancatalanisme), l’incident mai hauria sigut elevat a categoria pel sistema mediàtic central. En tercer lloc, el cas parla també no només del fanatisme d’alguns pares sinó sobretot del seu penós afany de protecció acrítica dels fills. En lloc d’acceptar que els nois van infringir les normes de l’escola, prefereixen agafar-se a l’escabrosa teoria de la conspiració ultra, abans que acceptar que van ser expulsats correctament. És probable que l’escola on va passar, privada, propietat de l’Església i d’ambient inevitablement conservador, faciliti un perillós empoderament dels progenitors. Perquè el cert és que n’hi ha hagut prou amb una elemental manipulació, convertint una lamentable insurrecció juvenil en una inventada opressió política, amb la seva corresponent i diabòlica difusió per les xarxes, per muntar una falsa i patètica campanya. Pot ser que uns pares hagin trobat l’excusa per tapar l’atroç comportament dels seus fills, que Vox hagi guanyat en rellevància a Mallorca i que Arrimadas hagi trobat una cortina de fum per tapar la seva pròpia decadència i la del seu partit. Però el cert és que l’únic que han aconseguit és assetjar una honesta, valenta i anònima mestra, que l’únic que volia és preservar el bé col·lectiu i fer bé la seva feina. A ella, i a la dignitat que representa, va dedicat aquest article.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.