Entendre-hi més

Els mercaders del temple

Aquesta setmana, l’escriptora Emma Riverola es cola entre els dubtes i contradiccions d’un fanàtic de la pilota

3
Es llegeix en minuts

Els ha vist tots. Des del primer, que es va saldar amb la derrota patètica de l’equip de Qatar i la deserció de la seva afició a mig partit. Quina bírria de compromís i quin desfet d’estadi mig buit. Sí, no s’ha perdut ni un sol partit d’aquest Mundial de la vergonya. El futbol és futbol, es diu. I mira de no aixecar la mirada del terreny de joc. La mirada metafòrica, s’entén. Ell ja es va lamentar i va protestar a qui volgués sentir-lo sobre la designació. Que el món del futbol fa pudor, ho sap molt bé. Una altra cosa és convertir el Mundial, la gran festa, el Nadal dels fanàtics, en aquesta orgia dels mercaders. I sense fill de déu per expulsar-los. Maradona, tu que ets al cel, hauries pogut donar algun cop de ‘maneta’, que n’ets un expert.  

Divendres va mirar d’explicar-ho al seu millor amic. Però, ¿com es pot glossar la litúrgia del futbol a un descregut que només veu 12 individus amb pantalons curts corrent rere una pilota? ¿Com es pot expressar aquesta tremenda comunió a qui només veu una alienació col·lectiva? Tu no ho saps, li deia, quan un jugador marca un gol és com si jo també el marqués. És un acte d’alliberament, l’exaltació del triomf i de la lluita compartida. Puc estar esgotat, preocupat, malhumorat, decaigut, però aquest gol em fa tocar el cel. És una injecció d’adrenalina. És la constatació que, de vegades, existeixen els miracles. Quan la pilota entra a l’arc és l’instant en què s’expulsen tots els dimonis. ¡La catarsi! 

L’alvocat i la mitjana

Una vergonya, va concloure el seu amic mentre es menjava una mitjana. I, és clar, a ell li va molestar que, després d’esforçar-se amb la glossa, la conversa es resolgués d’aquesta manera, amb dues breus paraules. Ja no li va venir de gust continuar la comparativa dels pecats del Vaticà davant l’església dels pobres, així que va contraatacar. D’acord, assumia la seva culpa per seguir un Mundial obscè, però era difícil declarar-se pur. Perquè la indústria càrnia, amb aquesta mitjana com a estendard, causa entre el 20% i 40% de les emissions totals de gasos amb efecte hivernacle i destrueix selves tropicals, a més de ser una bomba cardiovascular. ¿I la torrada d’alvocat i gambes que havia demanat de primer? ¿Que potser no sap que aquest fruit és culpable de la desforestació, que danya el subsol i provoca escassetat d’aigua a les comunitats que el cultiven?   

El sopar se’ls va entravessar. Després va mirar de canviar de tema; fins i tot va evitar parlar de l’impacte mediambiental del cacau i el cafè, però la vetllada no va remuntar. Sense treva ni gols sorpresa, va acabar aviat. Però la conversa no ha parat de rondar-li el cap. Vergonya, sí, és clar que és una vergonya aquest Mundial construït sobre la vida de més de 6.000 obrers morts a les obres, sobre la discriminació més ultratjant de la dona i l’estigma i la persecució més infamant de l’homosexualitat. El poder dels diners guanyant per golejada a l’equip dels drets humans i la llibertat. 

Notícies relacionades

Es repeteix que és una vergonya i contempla el logotip dels pantalons que porta: la marca ha sigut denunciada per fabricar amb mà d’obra infantil. El mòbil que té a la mà també està tacat per la infàmia. Com tants, utilitza el cobalt extret de mines on s’exploten criatures sense cap control. Les tecnològiques el podrien exigir, però... Es col·loca millor els coixins del sofà. Per a tots aquests coixins s’ha utilitzat material tèxtil produït a fàbriques que violen els drets laborals a Bangladesh. Si recorregués el seu pis amb un mínim de mirada ètica, hauria de donar la majoria dels objectes al contenidor de la vergonya.  

Sí, les contradiccions poblen la seva vida. I les de la majoria. El banc que opera amb els seus estalvis, l’empresa on treballa, els establiments on compra, l’automòbil que condueix... ¿Es pot posar la mà al foc pel comportament ètic de tots? Repassa l’argument per convèncer-se, però, inevitablement, aquest Mundial se li ha travessat. ¿Quanta sang, quanta mort i quant dolor pot suportar la màgia del futbol sense trencar-se definitivament? Fa cinc minuts que ha començat el partit. Encara no l’ha sintonitzat.