Article de Jordi Puntí Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La casa dels teus malsons

Sabem que la realitat del mercat immobiliari és més salvatge, amb lloguers impossibles, la pressió dels pisos turístics i els desnonaments diaris

1
Es llegeix en minuts
La casa dels teus malsons

Netflix

Abans, quan vèiem la televisió i fèiem zàping, tots havíem caigut alguna vegada en el «programa dels bessons». No sabíem com es deien, però ens atrapaven: dos germans ajudant algú a reformar una casa per vendre-la. Ens havíem entrenat veient ‘La casa dels famosos’, de Julià Peiró, i ‘El convidat’ d’Albert Om, i ens atreien per un instint humà: saber com fan el niu els altres, però també perquè ens convertíem en ‘voyeurs’ i criticàvem el mal gust d’aquells desconeguts. Ara el zàping significa estudiar l’oferta infinita de les plataformes digitals. És llavors quan descobrim que l’arquitectura i l’interiorisme són el reclam de desenes de programes que exploten el mateix tema: com renovar casa teva, les millors mansions del món, les cases més petites, el dúplex més car de Manhattan... Som al territori falsejat dels ‘reality shows’, però ho mirem des del sofà com una ficció, ja que sabem que la realitat del mercat immobiliari és més salvatge, amb lloguers impossibles, la pressió dels pisos turístics i els desnonaments diaris.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Potser per això ara també s’estrenen ficcions que exploten aquest filó, com ‘El vigilante’, a Netflix, que juga amb la intriga de comprar una casa i no saber quins secrets amaga, com seran els veïns. Molt més entranyable és ‘El encargado’, a Disney Plus. La sèrie porta el segell dels argentins Gastón Duprat i Mariano Cohn, sempre divertits, i se centra en el porter d’un edifici de Buenos Aires, en un barri acomodat. Per donar-hi més exclusivitat, el president de la comunitat proposa acomiadar el porter, externalitzar la neteja i construir una piscina al terrat (on viu modestament el porter). Els veïns ho votaran en una reunió, i aquí és on entren les estratègies del protagonista, no sempre legals, per aconseguir quedar-se i que no es faci la piscina. El servei conviu amb la picaresca i aviat empatitzem amb aquest home que ho sap tot dels veïns i mou els seus fils des de l’ombra. Riem per fora i per dins maleïm l’inventor del porter automàtic.